Direktor Agencije za zaštitu životne sredine: Kriterijumi ocene kvaliteta vazduha nisu menjani, uveden novi indeks koji nije blaži

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović izjavio je danas da ta agencija nije menjala kriterijume za merenje kvaliteta vazduha, već da je došlo do modifikacije indikativnog indeksa na aplikaciji za mobilne telefone. Prema njegovim rečima, prethodna tabela bazirala na dnevnim modifikacijama, a sada se iskazuju promene na sat vremena.

Zagađenje vazduha u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Radović je za RTS rekao da se u aplikaciji nalaze svi parametri i kategorije i da je u svakom trenutku iskazan koeficijent svake zagađujuće materije, uključujući PM 2,5 i PM 10 čestice.

Naveo je da je novi indeks koji je upotrebljen najdominantniji u Evropi i da su ga već koristili zavodi za javno zdravlje u Srbiji, uz tvrdnju da nije blaži i da su kriterijumi za PM 10 čestice još oštriji, a da je kada je reč o sumporu, čak duplo pooštren.

Radović je, povodom kritika, rekao da se optužuju ljudi koji su u prethodnih pet godina povećali koeficijent monitoringa u Srbiji za 80 odsto.

Prema njegovim rečima, jedini razlog što se ovoliko priča o kvalitetu vazduha je to što se to danas ne krije od građana i što su informacije dostupne.

Na pitanje o promeni kriterijuma za PM 2,5 čestice, Radović kaže da su oni jasno definisani zakonom, a da je promenjen indikativni indeks, i da on jeste nešto manji za PM 2,5, ali ponavlja da je stroži za PM 10.

Prethodno je kriterijum za PM 2,5 bio 40 mikrograma po kubnom metru, a ove godine je 55. Radović dodaje da su podaci transparentni i da jasno u svakom trenutku piše koliko ima mikrograma po kubnom metru.

Kako je rekao, prethodna tabela je rađena u prethodnoj deceniji, i bazirala se na dnevnim modifikacijama, a u međuvremenu se iskazuju promene na sat.

Na pitanje o kritikama bivšeg načelnika agencije Milenka Jovanovića, koji je naveo da je dobio otkaz jer se suprotstavio tim izmenama, Radović kaže da je on iskoristio momenat i da je i on bio za te izmene.

Radović je odbacio zamerke Jovanovića, koji je rekao da je direktor Agencije naložio kompaniji da izmeni prikazivanje podataka, a da niko ko se time bavio to nije znao, ističući da to nije istina.

"Ne mogu da verujem da neko s kim smo sarađivali tolike godine, da dramatično modifikuje svoje ponašanje", rekao je Radović.

Kada je u pitanju zahtev 19 ekoloških organizacija za smenu i odgovornost nadležnih u Agenciji i vraćanje Jovanovića na posao, Radović  je istakao da je uloga nevladinih organizacija u društvu veoma važna i da pozdravlja ekološki aktivizam, ali da se dešava da se to politizuje.

Naveo je da je, ako se pogleda kvalitet vazduha u Srbiji, u 2020. godini bilo 65 dana iznad dozvoljenih granica, a 2011. čak 160 dana.

Ističe da je tema zagađenja vazduha veoma aktuelna i da je to prema procenama svetskih organizacija jedan od najvećih izazova za savremenu civilizaciju.

Radović je istakao da se vidi šta je urađeno po pitanju monitoringa u Srbiji i da nečiji subjektivan osećaj ne predstavlja realno stanje na terenu.

Javnost Srbije je početkom decembra saznala da je Agencija za zaštitu životne sredine, kako je to navelo više nevladinih organizacija, “bez najave i objašnjenja promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha”. Tako je vazduh koji je do nedavno bio ocenjen kao zagađen, kvalifikovan kao prihvatljiv.

Pre poslednjih izmena načina na koji se klasifikuje stepen zagađenosti vazduha u Srbiji, a koji je prikazan na zvaničnom sajtu Agencija za zaštitu životne sredine je najmanje četiri puta menjala te parametre.

Kako je za Insajder rekao Milenko Jovanović prva izmena urađena je bez znanja odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha čiji je načelnik bio.

Prve izmene parametara na zvaničnom sajtu otkrio je slučajno u oktobru ove godine, na šta su pažnju skrenuli građani koji su se interesovali oko neusaglašenih informacija na sajtu Agencije.

Nakon što se rukovodstvu obratio imejlom s pitanjem zašto je došlo do promene i zbog čega o tome nije obavešten, usledile su još tri izmene prikaza. Ubrzo nakon toga, protiv Jovanovića je pokrenut disciplinski postupak posle čega je dobio otkaz.

Izvor: RTS, Insajder