Direktor ćuprijske bolnice za Insajder: Zaraženo 18 zdravstvenih radnika, zatvorena dva odeljenja, ali bolnica radi

Prisustvo koronavirusa u Pomoravskom okrugu do danas je zvanično potvrđeno kod 97 osoba, od kojih je više od polovina iz Ćuprije. Među njima je i 18 zdravstvenih radnika Opšte bolnice iz Ćuprije. Jedan lekar specijalista urologije je preminuo, sedmoro zdravstvenih radnika je na bolničkom lečenju i deset na kućnom. Kako v.d. direktor Opšte bolnice Ivan Milojević kaže za Insajder bolnica funkcioniše nesmetano, a trenutno su zatvorena dva odeljenja – služba dnevne bolnice onkologije i urologije.

Opšta bolnica u Ćupriji

“Zatvorena je služba onkologije koja nema ležeće pacijente i pacijenti su upućeni kod kolega u Jagodinu. Takođe, zatvoreno je i odeljenje urologije jer je na tom odeljenju tri lekara pozitivno na virus, među njima i preminuli kolega”, kaže Milojević.

Dodaje da broj zaraženih zdravstvenih radnika jeste doveo do otežanog rada pojedinih službi.

“Istina je da postoji otežano funkcionisanje nekih službi, od osam anesteziologa pet anesteziologa su pozitivni na koronavirus, a troje njihovih kolega su na kućnoj izolaciji. Ali nam i u ovom slučaju pomažu kolege iz Jagodine i Paraćina, a sada očekujem i da dođe kolega iz Kliničkog centra Kragujevac” , kaže Erić.

Na pitanje da li ima dovoljno medicinske opreme, on ističe da su najopremljeniji Covid timovi kao i da se od početka epidemije poštuju pravila i uputstva o korišćenju i raspodeli medicinske opreme koje je propisalo Ministarstvo zdravlja. 

U Jagodini najveći skok zaraženih: Za dva dana broj sa 5 skočio na 18

Prema podacima Kriznog štaba za vanredne situacije Ćuprija, zaključno sa 2. aprilom u Pomoravskom okrugu prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod ukupno 97 osoba – u Ćupriji 55, Jagodini 18, Paraćinu 15, Svilajncu pet, dok je u Rekovcu i Despotovcu potvrđeno prisustvo kod dve osobe.

“Tu je najveće pitanje ima li dovoljno? Ja razumem kolege da bi hteli bolju opremu pa otud ta cela priča. A kako ovi nose vizire, a mi ne? Anesteziolog koji intubira mora da nosi vizir jer je u direktnom kontaktu sa zaraženim dok oni koji idu da ostalim pacijentima daju lekove imaju drugu vrstu propisane zaštite”, ističe Milojević.

Na pitanje da li ipak postoji propust u radu imajući u vidu da je 18 zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom, Milojević kaže da ne može da licitira gde je ko od kolega zaražen.

“Mislim da je svaka licitacija oko toga da li se neko zarazio u radu ili u privatnom životu neprimena pa i nemoguća. Svi smo socijalna bića. Takođe, ja ne mogu 870 radnika da iskontrolišem da li dolaze na posao bolesni. Svako ko je bolestan, otvori bolovanje i pošalje da je na bolovanju “, ističe v.d.direktora Opšte bolnice.

Dodaje da zaposleni u Korona centrima, koji su u Ćupriji organizovani u šest jedinica, rade sasvim normalno i nemaju nijednog zaraženog.

Erić: Optužbe da je neko naložio lekarima da rade iako su bolesni su političke prirode

Predsednik opštine Ćuprija i načelnik Kriznog štaba Ninoslav Erić za Insajder tvrdi da nije bilo propusta u radu i da je on kao “komandant štaba naložio da svu opremu koju bolnica ima, odmah zaposlenima stavi na raspolaganje”.

„Ali davali su po prioritetima. Neko ko je na dečijem odeljenju ne mora da nosi skafander“, rekao je Erić.

Krizni štab na čijem je čelu Erić naložio je testiranje svih zaposlenih u Opštoj bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje. Kako kaže Erić, juče su uzeti uzorci od 130 ljudi, među kojima je veći deo zaposlenih u bolnici jer, kako dodaje, žele da znaju sa čime raspolažu.

“Kada imate veliki broj obolelih zdravstvenih radnika jasno je da su bili određeni propusti”

O stanju u Ćuprijskoj bolnici danas su na konferenciji za novinare govorili i članovi Kriznog štaba Vlade Srbije doktori Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević. Na pitanje novinara, da li je bilo propusta u radu, Kisić Tepavčević je navela da gde god imate veliki broj obolelih zdravstvenih radnika u jednoj ustanovi jasno je da su se desili “određeni propusti u određenim momentima”.

Ipak, kako kaže, ono što jeste najbitnije jeste da su svi oni kod kojih je potvrđeno prisustvo izolovani, da su njihovi kontakti pod nadzorom kako bi se onemogućilo širenje na pacijente.

“Samim tim i ova bolnica, konkretno u Ćupriji radi sa manjim brojem zdravstvenih radnika, pokušavaju da izdrže kapacitet koji je potreban ali neminovno je da će u jednom momentu biti smanjen kapacitet bolnice ili će da bude preusmeravanje zdravstvenih radnika u određene ustanove, kako nijedan region ne bi morao da trpi”, poručila je Kisić Tepavčević.

Kako je dodala, ono što je bitno jeste da je većina zdravstvenih radnika koja su obolela u dobrom zdravstvenom stanju.

“Testiramo po prioritetima. Prvo oni sa simptomima, a svi uzorci koji ostanu testiramo radnike Opšte bolnice“, rekao je Erić i najavio da uskoro čeka rezultate juče upućenih uzoraka.

Tvrdi i da su navodi trojice lekara iz ove bolnice, da nisu poštovane sve procedure kao i da je osoblju naređeno da iako sumnja na simptome koronavirusa dolazi na posao, političke prirode.

„Dotični doktor u izjavi za N1 kaže da je imao kontakte sa nekima zaraženim i umesto da se samoizoluje on je došao na posao. Ovo je sve političke prirode on je bio prethodni direktor, a 2015. isti takav medijski napad bio je na prošlog direktora Marka Ilića. Sada koristi isto ovo“, kaže Erić navodeći da je tvrdnja doktora da mu je neko naredio da bolestan dolazi na posao apsurdna.

Na konstataciju da ipak troje medicinskih radnika iz ove bolnice javno tvrdi da je situacija u ovoj bolnici loša kao i da su se zarazili na radnom mestu, Erić navodi da svaki lekar po samoj profesiji ima rizike posla.

„Ono što smo mi rekli jeste da je većina tih lekara koji su zaraženi u prvom tom naletu došlo sa strane, odnosno nisu se zarazili u kontaktu sa pacijentima“, dodaje Erić.

Tri zaražena lekara ćuprijske bolnice: Nisu poštovane procedure, zarazili smo se u bolnici

Podsetimo, prethodnih dana trojica lekara iz Opšte bolnice u Ćupriji javno su izneli tvrdnje da u ovoj bolnici vlada haos kao i da pojedina odeljenja maltene zatvorena.

Prvi se oglasio urolog Predrag Drenovaković, bivši direktor ove bolnice, koji tvrdi da se zarazio na radnom mestu.

“Posle testiranja dežurao sam 24 sata, terali su nas da radimo iako smo bili u direktnom kontaktu sa obolelim kolegama, to je asurd što se radi. Navodno da radimo dok ne stignu rezulati, koliko ćemo mi njih da zarazimo u krugu oko nas za to vreme?”, naveo je Drenovaković u izjavi za lokalni portal.

Nakon toga, izjavu je juče dao i za TV N1 gde je naveo da su Vlada Srbije i epidemiolog Predrag Kon dali jasne instrukcije da se u izolaciju i na testiranje ide posle prvog kontakta sa zaraženim, ali da to u Opštoj bolnici u Ćupriji nije bio slučaj.

O situaciji u bolnici u Ćuprija govorio je i predsednik Stručnog saveta Opšte bolnice u Ćupriji, neurolog dr Aleksandar Marković. On je za lokalni portal Infocentrala rekao da većina lekara smatra da je napravljeno više propusta u samom početku epidemije. Kako je rekao, oni koji su sumnjivi, koji su došli u kontakt, nisu dovoljno brzo sklonjeni, već su nastavili da rade.

"Bolest se proširila među medicinskim kadrom. Sada se na zna ko je zdrav, a ko je bolestan”, poručio je Marković.

Juče je za lokalni portal govorio i anesteziolog Opšte bolnice Aleksandar Jovanović navodeći da su se medicinski radnici u ovoj bolnici zarazili ili u direktnom kontatku sa pacijentima ili u međusobnim kontaktima sa zaraženim lekarima.

“Nije poenta da zdravstveni radnici ne poštuju preporuke, da šetaju. Ne znam da li se želi da se prikrije da je bilo propusta u organizaciji posla i u nedostatku zaštitne opreme ili možda svale krivicu na nas. Dobio sam simptome u noći 22/23. marta, nisam radio, javio sam da sam bolestan ali nisu hteli da me testiraju. Epidemiolog mi je rekao da ostanem kod kuće ali sa posla su mi kazali da u subotu počnem da radim jer su završeni godišnji odmori, a ja nisam imao nalog za samoizolaciju. Testirani smo u ponedeljak i u utorak sam saznao da sam pozitivan kada mi je javljeno za samoizolaciju”, rekao je Jovanović.

Doktor Ćuprijske bolnice Goran Ivanković, specijalista urologije, nedavno je izgubio bitku sa virusom, a kolege su apelovale da žrtve među zdravstvenim radnicima ne smeju biti bezimene jer su na prvoj liniji fronta u borbi protiv virusa.