Direktor Fabrike vode u Zrenjaninu odbacio izveštaj komisije Vodovoda kao netačan

Direktor Fabrike vode u Zrenjaninu Bojan Dimkić rekao je da nisu tačni navodi komisije „Vodovoda i kanalizacije“ o tome da ta fabrika ne ispunjava nijedan uslov definisan javnom nabavkom, kao i da je o tom izveštaju obavešten iz medija.

Fabrika vode Zrenjanin

„Koliko sam shvatio iz medija, navodno su zaposleni u JKP 'Vodovod i kanalizacija' sačinili izveštaj koji je vezan za tehničko rešenje iz javne nabavke, međutim, naš partner u ovom poslu 'Vodovod' nije poslao na našu adresu nikakav izveštaj i veoma sam iznenađen takvim potezom budući da smo do sada zajedničkim naporima išli korak po korak ka rešavanju problema“, rekao je Dimkić agenciji Beta.

Rekao je i da su od Vodovoda zatražili da im dostavi izveštaj komisije i da će posle uvida zajedno sa svojim timom izaći u javnost sa ocenom i činjenicama koje će, siguran je, pokazati da Fabrika vode zadovoljava mnogo više od onoga što se moglo čuti u medijima prethodnih dana.

„Smatramo da se trenutna situacija preuveličava zarad medijske atrakcije, što ne koristi ni 'Vodovodu' ni nama, a ni građanima koji su se u proteklih nekoliko meseci već navikli da im se isporučuje voda za piće koja odgovara svim propisanim standardima“, rekao je Dimkić.

On je ukazao da se u fabrici radi na završnoj fazi otklanjanja posledica havarije i da su o tome obavešteni i „Vodovod i kanalizacija“ i Grad Zrenjanin, kao i da će ponovno puštanje u rad postrojenja zavisiti od treće strane - državnih organa i institucija koje su nadležne da procene bezbednost rada postrojenja.

Stručna komisija koju je oformilo zrenjaninsko preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, navela je u izveštaju o radu fabrike vode u tom gradu, da od 34 razmatrana tehnička uslova nije ispunila nijedan, a o tome je iz Vodovoda medijima poslato saopštenje.

Tada je najavljeno da će vd direktora tog preduzeća nakon upoznavanja Nadzornog odbora i osnivača - Grad Zrenjanin sa izveštajem stručne komisije doneti odluku u skladu sa ugovorom i važećim zakonskim propisima.

Upotreba vode iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu za piće je zabranjena već 17 godina zbog nedozvoljene količine arsena, a novo postrojenje - Fabrika vode, prestalo je da radi sredinom decembra zbog eksplozije.

Grad Zrenjanin je 2014. potpisao s konzorcijumom investitora ugovor o izgradnji fabrike za prečišćavanje voda. Kako se ispostavilo međutim ugovor je bio nezakonit zato što po tada važećem Zakonu o komunalnim delatnostima privatna kompanija nije mogla da se bavi uslugom prečišćavanja vode.

Problem je „prevaziđen“ tako što je Skupština Srbije 7. decembra 2018. promenila Zakon, čime su i privatnici dobili pravo da, uz saglasnost osnivača javnog preduzeća, obavljaju komunalne delatnosti.

Konzorcijum privatnih firmi koji čini firma „Sinerteh“ i srpski ogranci italijanske kompanije „Zilio“ izgradio je fabriku za prečišćavanje vode, svojim sredstvima još 2017, a postrojenje je krajem marta ove godine dobilo sanitarnu saglasnost za rad. Nekoliko dana kasnije obustavljen je rad zbog mehaničkog zagađenja vode, odnosno kamenčića, šljunka i drugih naslaga u njoj koja su, kako je pojašnjeno, pretila da trajno oštete opremu.

Vlasnik „Sinerteha“ Nenad Obradović je nedavno izjavio da konzorcijum svaki dan gubi 2.000 evra zbog toga što postrojenje u koje je, prema njegovim rečima, uloženo više od osam miliona evra, još nije započelo sa radom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ranije, odgovarajući na pitanje Insajdera da li će neko snositi odgovornost zbog nezakonito potpisanog ugovora o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, rekla da „ona nije tu da utvrđuje odgovornost“, kao i da „time treba da se bave nadležne institucije, ako ima razloga za to“.

U februaru prošle godine uhapšene su tri osobe pod sumnjom da su učestvovale u malverzacijama u vezi sa fabrikom vode u Zrenjaninu.

Izvor: Beta, Insajder