Direktor Inspekcije rada: Od 2012. do danas na poslu stradalo 246 radnika

Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović je u intervjuu za RTS izneo podatak da je od 2012. do 2018. na radu je stradalo 176 lica. Prema njegovim rečima, prošle godine smrtno je stradalo 53 radnika, dok je od početka 2019. stradalo 17 radnika. Sveukupno, naveo je Đurović, od 2012. godine do danas na svojim radnim mestima smrtno je stradalo 246 zaposlenih. Samo jedna osoba je zbog propusta koji je uzrokovao stradanje radnika, bila kažnjena zatvorskom kaznom od godinu dana, izjavio je Đurović.

Stevan Đurović

"Samo prošle godine smo podneli 40 prijava, ali niko nije kažnjen kaznom koju je predvideo zakon - od dve do 12 godina zatvora", rekao je Đurović, dodajući da je samo jedno lice zbog propusta koji je uzrokovalo stradanje radnika, bilo kažnjeno zatvorskom kaznom od godinu dana.

Govoreći u slučaju smrti radnika u nedelju na gradilištu u Čika Ljubinoj ulici koji je poginuo kada se obrušio deo zida sa visine od 15 metara, Đurović je rekao da je inspekcija u prethodnom periodu na tom gradilištu imala 26 prijava od izvođača i podizvođača.

"Mi smo izlazili 16 puta i vršili nadzor, tom prilikom smo zatekli niz nepravilnosti. Čak smo radili dva vanredna nadzora po prijavi na info telefon i zbog tih nepravilnosti doneli pet rešenja o zabrani rada, podneli četiri zahteva za prekršajni postupak", rekao je Đurović.

On je naglasio da inspekcija trenutno prikuplja sva saznanja do kojih može da dođe, obavlja razgovore, prikuplja dokumentaciju i verovatno će imati osnova za pokretanje krivične prijave.

"Svi koji su odgovorni u lancu da nešto spreče da ne dođe do smrtnog stradanja moraju biti što više u funkciji toga da se suzbije bilo kakav razlog zbog čega neko strada", rekao je Đurović.

Rad na crno i mreža podizvođača

Dvojica radnika, od kojih je jedan nakon zadobijenih povreda na gradilištu u centru Beograda preminuo, radili su bez zaključenog ugovora o radu ili drugog ugovora, odnosno „na crno“ , rečeno je u Ministarstvu za rad za Insajder.

Ovo gradilište koje je prijavljeno po „zakonskim propisima još u novembru 2017. godine“ karakteriše i veliki broj podizvođača što je prepoznato kao jedan od problema u zaštiti prava radnika.

Investitor na gradilištu je firma „Profileon Plus“ koja je u vlasništu firme Delta real estate, a koja je deo Delta holdinga Miroslava Miškovića.

Glavni izvođač radova na gradilištu je firma „Millenium team“, u vlasništvu Stojana Vujka i Ivana Bošnjaka. 

Millenium team je angažovao firmu „Vrr construction“ za izvođenje grubih radova, a ova firma je angažovala preduzetnika Aleksandra Stankovića, firmu za usluge u građevinarstvu „Acko contructions“ Beograd, preko ugovora o poslovno – tehničkoj saradnji.

Upravo je Stankovićeva firma angažovala poginulog i povređenog radnika, i to na crno, a nije ih prijavila ni na obavezno socijalno osiguranje.

Uprkos jasnim propisima, u Srbiji svake godine gine veliki broj radnika na svojim radnim mestima pa ja tako samo prošle godine stradalo najmanje 53 radnika, od kojih je trećina radila u građevinskom sektoru.

Loša statistika nastavljena je i u 2019. godini, koju je država proglasila godinom bezbednosti i zdravlja na radu jer je od početka godine na radnim mestima stradalo 19 radnika.

Jedan od njih je i D. D (1988. godište) koji je poginuo 25. februara na ilegalnom gradilištu na Vračaru. Kako je otkrio Insajder, investitor na tom gradilištu u Beogradu je firma MML Bauinvest Group u vlasništvu bivšeg fudbalera Crvene zvezde Mihajla Pjanovića. Prema dokumentima do kojih je došao Insajder, radovi su počeli nekoliko meseci pre zvanično odobrenog datuma početka radova.

Izvor: RTS, Insajder