Direktor niškog Aerodroma za Insajder: Ne mogu da se izjasnim o smeni bez zapisnika budžetske inspekcije

Skupština Grada Niša donela je odluku prošle nedelje da niški aerodrom bude predat državi, uprkos protivljenju i protestima dela građana. Pre te odluke, Gradsko veće Niša predložilo je i smenu aktuelnog direktora Vladice Đurđanović, koji je bio među onima koji su smatrali da niški aerodrom može samostalno da funkcioniše, kao i da Republika nije zaslužna za njegov uspeh. Smenu su zahtevali gradski većnici uz obrazloženje da je to preduzeće protivzakonito povećavalo zarade zaposlenih u protekle tri godine.

Aerodrom u Nišu

S obzirom na to da je rešenje dobio 11. juna, Đurđanović ima rok da se izjasni o smeni do 1. jula. Međutim, Đurđanović za Insajder tvrdi da se on još nije izjasnio o rešenju Gradskog veća jer mu nije dostavljen zapisnik budžetske inspekcije u kojem se, navodno, tvrdi da je to preduzeće protivzakonito povećavalo zarade zaposlenih u protekle tri godine.

Bez uvida u zapisnik budžetske inspekcije njegovo izjašnjavanje o smeni svakako ne može biti potpuno, ističe on.

„Imam rok 20 dana da odgovorim na to njihovo rešenje. Ali oni se tamo pozivaju na zapisnik Budžetske inspekcije od 6. juna. E taj zapisnik ja još uvek nisam dobio. Naravno, oni mogu da ga dostave i poslednji dan. Na taj način bi me onemogućili da to detaljno i pročitam, jer ja ne znam šta je budžetska inspekcija utvrdila“, kaže Đurđanović za Insajder.

Da bi smena Đurđanovića bila konačna moraju da je potvrde i odbornici niške Skupštine. 

Za tri godine broj putnika porastao 300 puta

Prema zvaničnim podacima, niški Aerodrom je od 1.335 putnika u 2014. godini došao do čak 331.582 u 2017. godini.

Zanimljiv je podatak i da Niš nije svoj rast zasnivao samo na većem broju putnika, već i na razvoju kargo usluga, a to je opet postignuto povezivanjem različitih oblika transporta robe.

Takođe, uprkos tvrdnjama predstavnika vlasti da se „Konstantnin Veliki“razvijao tako što je smanjivan broj putnika na beogradskom, projekcije pojedinih stručnjaka govore da je Niš svoj rast zasnovao na uzimanju putnika iz Skoplja, Sofije, Prištine, ali i onih koji bi inače putovali autobusom.

Na prethodnoj sednici skupštine koja je održana u petak – i to posle skoro tri meseca od prethodne sednice zbog čega je po zakonu pretilo raspušanje gradskog parlamenta – izglasana je odluka o ustupanju osnivačkih prava, kompletne imovine, licenci i sertifikata aerodroma državi, na preporuku Vlade Srbije.

S obzirom na to da je odluka Skupštine grada da aerodrom bude predat u vlasništvo države samo načelna i ne proizvodi pravno dejstvo, dok Grad Niš i republika Srbija ne naprave poseban ugovor o prenosu osnivačkih prava i imovine - o sudbini Đurđanovića odlučivaće Skupština grada.

Đurđanović: O poslovanju aerodroma sam govorio samo istinu, a istina uvek boli

Đurđanović je postao vršilac dužnosti direktora Aerodroma 2014. godine, nakon što je ostavku podneo Dragan Bugarinović, a zvanično je postao direktor 2015. godine, posle sprovedenog konkursa na kojem je bio jedini kandidat.

On sumnja da iza predloga za njegovu smenu stoji nalaz budžetske inspekcije i kaže da ne može da komentariše konkretno šta je motiv, ali da je činjenica da je govorio istinu, a „istina uvek boli“.

„Ja se nisam opirao ničemu, ja sam samo govorio šta je tačno. U suštini, menadžment nije briga ko je vlasnik, ali sam ja uvek govorio istinu koja je njima bila bolna. Istina je takva da je aerodrom od 2018. samoodrživ, da država nije dala ni žutu banku. Grad je dao ono što se i obavezao i to po posebnom programu pomoći koji je grad zacrtao još 2014. godine. Dakle, ne ja nego grad. Dakle, to su činjenice“, ističe on za Insajder.

Sumnje u motive države zbog koncesije sa francuskim Vansijem

Zvaničnici Vlade, ali i niški funkcioneri vladajuće većine, iznosili su više različitih razloga zbog čega je država odlučila da preuzme aerodrom „Konstantin Veliki“ što je dodatno podgrejalo sumnje javnosti da je u pitanju racionalan potez.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je da odlukom da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma Konstantin Veliki,  Grad Niš nije "nikome ništa poklonio", već je ispunio ugovornu obavezu prema državi i Ministarstvu odbrane za zemljište preuzeto od Vojske još 2009. godine.

Polemiku su ipak izazvale oprečne izjave predstavnika vlasti o tome šta je pravi motiv preuzimanja niškog aerodroma od grada, posebno imajući u vidu drastičan rast broja putnika poslednjih godina i praktično oživljavanje tog aerodroma.

Odluka države da preuzme Niš vremenski se poklapa sa odlukom države da sa francuskim Vansijem potpiše ugovor o koncesiji za beogradski aerodrom u narednih 25 godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 14. januara na RTS-u izjavio da je sa Vansijem ispregovarano da Niš, Ponikve i Morava mogu porasti do milion putnika u sledećih 12 godina, ali nije bilo jasno da li se ograničenje odnosi zbirno na sve aerodrome.

Kritikovao je tada i rukovodstvo niškog aerodroma, uz komentar da je država „pustila“ niškom aerodromu da se razvija:

„Pustili smo Niš usprkos činjenici da manadžment tog aerodroma nije shvatio da tako smanjuje brojke rasta Nikole Tesle“.

Zoran Ilić, pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture takođe je rekao da će država plaćati penale Vansiju, koncesionaru beogradskog aerodroma Nikola Tesla ukoliko broj putnika na niškom aerodromu Konstantin Veliki pređe milion.

S druge strane, ministarka Mihajlović je u više navrata tvrdila da se Konstantin Veliki i Niš ni na koji način ne pominju u ugovoru o koncesiji sa Vansijem. Ona je istovremeno obećala da će ugovor o koncesiji za beogradski aerodrom biti objavljen kada se završi primopredaja sa koncesionarom.

Sumnje da je ograničavanje rasta niškog aerodroma zaista pravi razlog prebacivanja ovog preduzeća državi podgrevala je i činjenica da nisu poznati detalji i uslovi davanja koncesije za beogradski aerodrom Vansiju.

Incijativa "Ne damo niški aerodrom" namerava da ospori odluku Skupštine na sudu

Predstavnici incijative "Ne damo niški aerodrom" najavili su da će se na sudu ali i protestima boriti protiv odluke Skupštine grada da aerodrom “Konstantin Veliki” ustupi državi Srbiji.

Oni su uvereni da je sednica na kojoj je doneta ovakva odluka “nelegitimna” i da bi odluka mogla da bude osporena, te će pokušati to da dokažu i na sudu.

"Ova sednica je nelegitimna i naći ćemo način da oborimo ovu sednicu, zato što ne može da se prekine pre tri meseca i da se nastavi sad, to nije po poslovniku, i samim tim ova odluka će najverovatnije biti nelegitimna, nevažeća, tako da to planiramo pre svega, a biće verovatno i protesta", rekao je predstavnik Inicijative Miloš Bošković.