Direktor OŠ „Svetozar Miletić“ se povlači: Cilj sam bio samo ja

Đaci OŠ "Svetozar Miletić" u Zemunu koji nisu krenuli u novu školsku godinu zbog protesta jer ministar prosvete Mladen Šarčević 28. avgusta doneo rešenje o razrešenju direktora škole, Miroljuba Mosurovića, od četvrtka kreću na nastavu. Dogovor su postigli Savet roditelja, gradski sekretar za obrazovanje i pomoćnica ministra prosvete.

Protest roditelja i đaka u OŠ ''Svetozar Miletić''

Na večerašnjem sastanku sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda Slavka Gaka sa bivšim direktorom Osnovne škole "Svetozar Miletić" u Zemunu, Miroljubom Mosurovićem i roditeljima učenika te škole postignut je dogovor da se u četvrtak đaci vrate i školu.

Nakon sastanka Miroljub Mosurović je okupljenim roditeljima saopštio da odlazi.

„Cilj sam bio samo ja. Na sve će pristati samo da ja odem. Zaključak: razgovor s ministrom prosvete, gospodinom Gakom iz gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu i pomoćnicom ministra prosvete Vesnom Nedeljković je sledeći: Ljuba odlazi“ rekao je Mosurović. 

Kako je istakao na pitanje koliko su ga pritisli odgovara da njega niko ne može da pritisne a da je najveća pobeda to što roditelje i kolege može da pogleda u oči. 

Mosurović je naveo da će ponovo konkurisati za direktora škole kada za šest meseci bude raspisan konkurs kao i da će sigurno dobiti sudski postupak koji traje pred upravni sudom ali da to ne znači da se vraća na svoje radno mesto.

On se zahvalio roditeljima na podršci i poručio im da ništa neće biti isto kao ranije jer pored njih niko ne može da radi šta hoće.

Savet roditelja saopštio je da je dogovoreno da će novog v.d. direktora predložiti kolektiv škole i da će biti imenovan u najkraćem mogućem roku.

Takođe, naveli su da će novi Školski odbor biti formiran u skladu s procedurom.

Svi pravni mehanizmi koji su nam na raspolaganju biće iskorišćeni u utvrđivanju istine o nezakonitom postupanju inspekcije. Dobijena su čvrsta uveravanja da će rad republičke Prosvetne inspekcije biti predmet posebnog nadzora. Dobijena su čvrsta uveravanja i da neće biti nikakvih negativnih posledica za učenike, roditelje i zaposlene, navodi se u sapštenju.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, večerašnji dogovor postignut je nakon pregovora koji su u školi započeti jutros, a u kojima je učestvovala i pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološokog razvoja Vesna Nedeljković.

Vesna Nedeljković je poručila da zakoni moraju da se poštuju, da sistem ima svoja pravila i da je zadovoljna što je i bivši direktor Mosurović večeras interes dece stavio na prvo mesto.

”Ministarstvo je sve vreme pregovora insistiralo na očuvanju atmosfere dobrih međuljudskih odnosa u školi, jer je to veoma važno za okruženje u kojem deca uče”, naglasila je Nedeljkovićeva, navodi se u saopštenju.

U OŠ "Svetozar Miletić" od 1. septembra nastava se nije normalno održavala zbog protesta roditelja i zaposlenih koji nisu želeli da prihvate odluku o razrešenju direktora Miroljuba Mosurovića.

Istovremeno, nastavnici su više od 20 dana bez plata držali onlajn nastavu.

Rešenje je 28. avgusta doneo ministar prosvete Mladen Šarčević, pošto je zbog protesta roditelja poništio prethodno rešenje, doneto u martu.

Šarčević je ranije najavljivao da će u četvrtak prošle nedelje saopštiti mere koje će Ministarstvo preduzeti protiv škole "Svetozar Miletić", ali do toga u četvrtak nije došlo.

Novinarka O2 i B92 Sanja Ignjatović Eker pokušala je da postavi Šarčeviću pitanje o zemunskoj školi i nije uspela, a nakon drugog pokušaja Šarčević je rekao: "I ja imam ćerku novinarku, pa nije tako nevaspitana".

Izvor: N1, B92, Insajder