Direktor policije: Profesionalno smo obavljali posao - kažnjeni su i oni koji su se protivili i oni koji su podržavali mere

Direktor policije Vladimir Rebić je za Blic rekao da je od uvođenja vanrednog stanja zbog kršenja policijskog časa policija procesuirala 7.800 punoletnih građana i da se profesionalno ponašala jer su, kako je naveo, kažnjeni i oni koji su se protivili i oni koji su podržavali mere.

Vladimir Rebić

„Od kako je uvedeno vanredno stanje mi smo procesuirali oko 6.800 građana koji su punoletni i mlađi od 65 godina. Takođe, i 1.063 starijih od 65. Znači, policija je od uvođenja vanrednog stanja procesurila 7.800 građana. Kada pogledamo analize možemo reći da je od trenutka kada je policijski čas skraćen, da se smanjio broj građana koji krše propise. Isto to važi i za starije od 65 godina nakon što im je dozvoljeno da šetaju“, kaže Rebić za Blic.

Prema njegovim rečima, kako se kraj približavao tako se i smanjivao broj građana koji krše mere. On ukazuje da je policija zadovoljna ovim brojem i izražava zahvalnost građanima koji su poštovali propise.

Rebić se osvrnuo i na situaciju gde poslednjih sedam dana građani izlaze iz svojih kuća za vreme policijskog časa i na ulicama izražavaju nezadovoljstvo ili podršku političkim strankama. Zbog kršenja propisa na ovaj način, objašnjava on, podneto je 113 zahteva za prekršajne prijave.

„Iznenađuje me nivo spekulacija koji se pojavljuje kod pojedinih koji ukazuju na pasivnost policije kada se radi o prijavama građana povodom kršenja policijskog sata građana koji su izražavili pojedine stavove o situacijama u društvu. Građani su na 192 javljali da se na određenim lokacijama u Srbiji nalaze ljudi koji lupaju različite predmete ili pale baklje ili puštaju muziku ili koji na bilo koji drugi način izražavaju stav. Ono što je za policiju bilo od krucijalne važnosti jeste da se nalazi na javnim površinama. Mi smo konkretno u poslednjih šest, sedam dana, nakon konsultacije sa dežurnim javnim tužiocem i prezentovanjem konkretnih činjenica i upoznavanja tužioca sa činjeničnim stanjem podneli 113 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka jer su u vreme policijskog časa kršili odredbe“, navodi Rebić.

On dodaje da kada se izvrši analiza pod kojim su se okolnostima činili ti prekršaji dolazi se do toga da je njih 57 procesuirano jer su izražavali nezadovoljstvo merama u vreme pandemije.

„Njih 56 je izražavalo podršku tim merama, nezadovoljstvo postupanjem ovih prethodnih. Ova brojka jasno pokazuje sa koliko je profesionalnosti postupala policija u saglasnost sa nadležnim tužilaštvima. Da li smo proceusirali sve koji su na ovaj način kršili propise, siguran sam da nismo, jer nije bilo moguće u tako kratkom roku stići na te lokacije“, smatra Rebić.

Direktor policije objašnjava da se dešavalo da dok policija dođe na lokaciju koja je prijavljena nema građana.

„Tada se ne mogu preduzeti mere u procesuiranju. Jasno je da smo mi radili profesionalno i u skladu sa kapacitetima i mogućnostima. Više je nego očigledno da nismo ostali gluvi, da smo postupili profesionalno prema svima. Nema potrebe da neko sumnja u profesionalnost policije i da neće postupiti po propisima“, naglašava Rebić.

Izvor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.