Direktor RGZ: Premeštanje zaposlenih je uobičajena mera, a ne šikaniranje

Direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borko Drašković demantovao je danas navode predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisava Orbovića da ta institucija šikanira 100 zaposlenih, koji su donedavno bili u štrajku, premeštanjem na druga radna mesta i dodao da su 224 službenika RGZ-a u poslednjih mesec i po promenila radna mesta na „potpuno zakonit način”.

Štrajk u RGZ

Drašković je u saopštenju naveo da je u skladu sa svojim nadležnostima doneo 196 rešenja o premeštaju i 28 naloga za promenu radnog mesta zaposlenih. On je naglasio da premeštanje zaposlenih nije imalo uticaj na njihova mesečna primanja, da nisu ni koji način degradirani i da su svi na novim radnim mestima nastavili da rade poslove iz delokruga rada svoje struke.

„Na nova rešenja žalbu je podnelo manje od sedam odsto premeštenih, odnosno 15 zaposlenih, a četiri žalbe su već odbijene”, navodi se u saopštenju RGZ.

Takođe se navodi da su od 224 zaposlenih koju su promenili radna mesta, petoro su bili članovi štrajkačkog odbora, a da je troje uložilo žalbu, od kojih je jedna odbijena, dok se dve još razmatraju.

„Nije na odmet podsetiti da je štrajkački odbor brojao 25 članova, dakle ni traga šikanjiranju štrajkača”, zaključio je Drašković.

On je naveo da je rotacija zaposlenih uobičajena mera koja se primenjuje u organizacijama koje prikupljaju i upravljaju osetljivim informacijama, kao što su katastri ili banke i dodao da je jedan od ciljeva sprečavanje zloupotrebe radne pozicije radi sticanja protivpravne koristi.

„Ovu meru Republički geodetski zavod prvi put je primenio u martu 2016. godine”, piše u saopštenju.

Podsetimo, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović je pre nešto više od nedelju dana napustio sednicu Socijalno-ekonomskog saveta u znak nezadovoljstva povodom toga što, kako je objasnio, u Republičkom geodetskom zavodu ima šikaniranja radnika koji su učestvovali u donedavnom štrajku.

Tu tvrdnju zatim je demantovala predstavnica za medije RGZ-a Maja Radović, koja je za Insajder rekla da nisu samo učesnici u štrajku premešteni na druga radna mesta, već i ostali radnici za čijim premeštajem je bilo potrebe.

Zaposleni u više od 110 službi zа kаtаstаr su 24. decembra obustavili rad nezadovoljni mаnjkom kаdrovа, uvećanjem obima posla i smanjenjem primanja. Štrajk je trajao je 72 dana. Štrajk je okončan početkom maja potpisivanjem sporazuma kojim se Vlada obavezala da će zahteve štrajkača ispuniti do kraja maja.

Izvor: Insajder