Direktor Zastava oružja optužio sindikalne vođe da šire dezinformacije iz ličnih interesa

Direktor fabrike "Zastava oružje" Milojko Brzaković odbacio je danas sve optužbe sindikata o lošem stanju u fabrici, nazvao ih notornim lažima i uzvratio kontra optužbama da su sindikalne vođe današnji štrajk organizovale iz ličnih interesa.

Zastava oružje

Brzaković je novinarima rekao da sindikat širi dezinformacije, manipuliše radnicima, kao i da za sve što je izneo o poslovanju fabrike neko treba da odgovara, jer se time fabrici nanosi šteta.

Prema njegovim rečima, sindikalne vođe su nezadovoljne jer više neće imati privilegije da primaju više plate, neće moći da kao ranije "vode" kadrovsku i poslovnu politiku ili "drže" tržne centre i "buvljake" po fabrici.

O konkretnom zahtevu sindikata da se isplati bonus radnicima od po 25.000 dinara do 19. januara, Brzaković je rekao da je ishitren i tendenciozan i da je traženi iznos bonusa neprimeren.

On je objasnio da fabrika ima nameru da isplati bonus, ali će se iznos i termin isplate znati posle završenih analiza poslovanja i razmatranja mogućnosti za tu isplatu.

Direktor je dodao da ima i "prečih poslova" u fabrici od isplate bonusa, a to su investicije, kao i da taj bonus neće značajnije uticati na viši standard zaposlenih.

On je naveo da je prosek plate u 2017. u kragujevačkoj fabrici bio 51.760 dinara, zarade se isplaćuju "bez sata" kašnjenja, a radnici imaju posla.

Brzaković je odbacio i sve ostale optužbe sindikata o navodno lošem poslovanju fabrike i njegovoj odgovornosti za to i naveo da su iz godine u godinu rezultati sve bolji, 2017. je ostvaren obim proizvodnje od oko 53 miliona dolara, što je u odnosu na 2014. više za 25 miliona dolara.

"Ništa nije tačno od onoga što tvrdi sindikat u vezi sa poslovanjem fabrike, da su lažni rezultati koje je dalo poslovodstvo, da nisu sklopljeni ugovori, da u fabrici nema posla, da je ugroženo zdravlje radnika", rekao je Brzaković.

Sinidikat: U štrajku više 2.600 radnika

U Zastava oružju danas je održan jednočasovni štrajk upozorenja kao izraz nezadovoljstva zaposlenih zbog neisplaćivanja bonusa kao i "ćutanja" Vlade i resornog ministarstva na još nekoliko zahteva iz te kragujevačke fabrike u vezi sa odgovornošću rukovodstva za negativno poslovanje kao i izuzimanja fabrike iz najavljene privatizacije.

Predsednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić je saopštio da je u štrajku održanom na radnim mestima učestvovalo oko 2.000 od 2.600 radnika fabrike i da je štrajk prošao bez incidenata.

On je najavio da će štrajk biti radikalizovan ako hitno ne počnu pregovori o zahtevima sindikata i isplati bonusa.

Samostalni sindikat Zastava oružja je prošle nedelje poslovodstvu uputio zahteve u kojima je ukazivao na odgovornost direktora i rukovodećeg tima zlog lošeg stanja u fabrici u protekle tri godine.

Oružari su optužili direktora da je zadužio fabriku za više miliona evra i napravio dugove prema dobavljačima iako je, kada je došao na dužnost, fabrika imala 900 miliona dinara i 55 miliona dolara potpisanih i avansiranih ugovora.

Po podacima Samostalnog sindikata Zastava oružja prosečna plata u fabrici je 49.000 dinara, a značajan deo zarade radnici ostvaruju prekovremenim radom.

Izvor: Beta, Insajder