Direktorka Batuta: Prenos virusa s pacijenta na zdravstvene radnike sveden na minimum

Prenos koronavirusa s pacijenta na zdravstvene radnike posebnim merama sveden je na minimum - navela je danas Verica Jovanović, direktorka Instituta Srbije za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut".

Verica Jovanović

Jovanović je za TV Prva rekla da se to "u jednom trenutku mora dogoditi", ali da se radi na pripremi za takvu situaciju tako što se primenjuju lične zdravstvene mere, koje bi odložile ili čak sprečile da dođe do zaraze medicinskih radnika.

Ona je navela da se moraju sprovoditi sve mere dezinfekcije u svim zdravstvenim ustanovama.

Na pitanje da li se testiraju zdravstveni radnici, Jovanović je navela da se medicinski radnici testiraju kao i svi drugi građani i da nisu posebno testirani.

Rekla je da će plan za testiranje "u jednom trenutku biti značajan", ali da su za sada testirani ukoliko su imali simptome.

Ona je najavila da se domovi zdravlja uključuju u rad tako što će građani moći da dolaze u posebne delove ovih ustanova na preglede.

“Najčešće se radi analiza krvi iz kojih se određuju paramentri i eventualno po proceni lekara radi se rengen pluća” , rekla je doktorka Jovanović.

Kako je dodala, bolnice i dalje ostaju mesta u koja odlaze osobe koje imaju problema sa disanjem, dok oni sa blažim simptomima idu do doma zdravlja.

Govoreći o načinima na koje će se dolaziti do kontakata zaraženih pacijenata, Jovanović je navela da pored Batuta u Srbiji postoji 25 službi epidemiološke zdravstvene zaštite i da sve one rade prema istoj metodološkoj praksi i proceduri.

Uloga epidemiologa je od velikog značaja jer, "kada se potvrdi pozitivan test na koronavirus, ali i pre toga kada se postavi sumnja koja ukazuje na neke promene, dolazi do epidemiološkog istraživanja, koje sprovode epidemiolozi, ispituju se one osobe koje su potencijalno bile u nekakvoj vezi ili bliskoj vezi", navela je Jovanović.

U Srbiji je do 15 časova testirano 810 osoba od kojih je 160 pozitivno na novi koronavirus. Ukupno dosad je 1.060 osoba zaraženo koronavirusom. Još pet osoba je preminulo, tako da je ukupno u Srbiji 28 preminulih – 21 muškarac i sedam žena.

Izvor: Beta, B92