Direktorka RFZO: Prve vakcine pre Nove godine

Prve doze vakcina protiv korone u Srbiju će stići pre Nove godine, rekla je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić i dodala da je prvi uslov da vakcina bude bezbedna. Navela je i da će vakcine biti besplatne.

Laboratorija, ilustracija

Škodrić je za TV Prva navela da nije važno iz kog dela sveta će Srbija dobiti vakcinu, već da prve količine budu što pre uvezene, da vakcina bude registrovana i da je srpski eksperti dozvole, "što znači da je ona potpuno bezbedna za građane".

"Vakcina znači spasavanje života i naše ekonomije", rekla je ona i dodala da će prve doze primiti prioritetne grupe građana.

Predsednik Srbije je ranije najavio nabavku 1,8 miliona doza vakcina protiv virusa korona, preko sistema KOVAKS, a ono što je poznato je da će prvi biti vakcinisani zdravstveni radnici, policija i vojska, kategorije stanovništva za koje će vakcinacija biti i obavezna.

Svetska zdravstvena organizacija navela je da se u svetu se trenutno 48 kandidata za vakcinu protiv kovida19 ispituje u kliničkim probama na čoveku, ali da je samo jedanaest ušlo u treću i poslednju fazu proba pre dobijanja odobrenja vlasti.

Izvor: Beta, Insajder