Direktorka TV Kanal 9: Država nama duguje 10 puta više nego što mi dugujemo državi

Nakon 20 godina postojanja, zbog duga prema preduzeću Emisiona tehnika i veze (ETV), ugašen je signal novosadske TV Kanal 9. Direktorka ove televizije Maja Pavlović, koja je zbog gašenja televizije započela štrajk glađu, kaže za Insajder da su dugovi države prema Kanalu 9, deset puta veći od duga koji od televizije potražuje ETV. Pavlović navodi da će nastaviti štrajk sve dok se problem ne reši odnosno dok se ne podvuče crta i utvrdi tačno stanje dugovanja i sa jedne i sa druge strane. V.d. direktora JP Emisione tehnike i veze Branko Gogić kasnije večeras saopštio je da je Kanalu 9 ponuđeno da svoje obaveze plati na 24 mesečne rate i najavio da će odmah pustiti signal ove novosadske televizije.

Kanal 9

Direktorka TV Kanal 9 Maja Pavlović navodi za Insajder da je TV Kanal 9 dospela u probleme zbog drastičnog povećanja cene naknade za emitovanje i protivzakonitih presuda po kojima je ova televizija plaćala ogromne sume za sudske troškove u sporovima koje je dobijala protiv javnih preduzeća zbog nepostupanja po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja. 

Kako je Insajder ranije pisao, jedan od takvih primera je i nedavna odluka suda da Kanal 9 treba da plati 15 puta više novca za sudske troškove nego Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, koje je po njihovoj tužbi u tim istim sudskim postupcima kažnjeno zbog nepoštovanja zakona.

„Mi smo radili svoj posao i slali zahteve za informacije od javnog značaja direktorima koji su krili te informacije. Pokrenuli smo oko 800 prekršajnih postupaka koji su okončani na način da su direktori proglašeni krivim ili su postupci zastareli. Iako smo mi oštećeni, pa samim tim imamo pravo na nadoknadu troškova, ja te troškove ne mogu da naplatim od države“ rekla je Pavlović. 

ETV: Puštamo signal Kanala 9, obaveze mogu platiti odloženo

Dug od 2,5 miliona dinara jedini je rаzlog gаšenja signаlа novosadskog TV Kаnаlа 9, navelo je danas preduzeće Emisiona tehnikа i veze i dodalo da je Kanal 9 dobio ponudu da dugovanje izmiri u 24 rate.

Emisiona tehnika navodi u saopštenju da taj dug nije plaćen godinu dаnа i pored molbi i pozivа, ali da je direktorki Maji Pavlović i pre stupanja u štrajk ponuđeno da dug otplati u 24 mesečne rate.

Emisiona tehnika navodi da će u sklаdu sа ponudom signаl Kаnаlа 9 biti odmаh pušten u rad.

Odluka o gašenju signala Kanalu 9 primenjuje se bez ikаkve selekcije, navodi Emisiona tehnika i dodaje da nije bilo nikakvih naloga za gašenje tog kanala, i da je neukusno pominjati kаo rаzlog dogаdjаje od pre nekoliko godinа, kojih se niko ne sećа i zbog kojih niko nije trpeo nikаkve posledice. 

Emisiona tehnika navodi da se prispele obaveze morаju izmiriti, jer su one zаkonska obаveza.

Rаčunаmo dа ponudа o otplati duga na rate treba da bude osnovа rešаnjа problema i rаzlog zа prestаnаk štrаjkа direktorke Kanala 9, navodi Emisiona tehnika i dodaje da Kanalu 9 ne može da oprosti dug. 

Ona je dodala da su pored toga donošene i nezakonite odluke kao u slučaju JP „Vodovod i kanalizacija“ kada je sud odlučio da objedini postupak i prizna Kanalu 9 troškove za podnošenje samo jedne umesto za preko sto prijava. To je učinjeno iako su prijave podnošene zbog nepostupanja po različitim zahtevima Kanala 9, upućenim javnom preduzeću u različitim vremenskim intervalima.

Pavlović tvrdi da Kanalu 9 samo po prekršajnim prijavama država duguje 20 miliona dinara a da im je signal isključen zbog duga od dva miliona dinara.

Kako ističe, probleme u poslovanju televizije izazvala je i jednostrana odluka države o povećanju iznosa naknada za emitovanje nakon uvođenja digitalnog signala.

„ Iako u pravilniku o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje piše da će imaocima analognih frekvencija biti omogućen pristup multipleksu u skladu sa njihovim dozvolama, činjenica je da je iznos naknade uvećan za deset puta u odnosu na uslove koji su bili predviđeni konkursom na kom je 2006. godine TV Kanal 9 aplicirao za dozvolu i dobio lokalnu frekvenciju“ kaže Pavlović. 

Ona navodi da je protiv takvog rešenja podnela tužbu Upravnom sudu ali da taj postupak još uvek nije rešen .

Maju Pavlović, koja drugi dan zaredom štrajkuje glađu u prostorijama ove televizije, danas su posetili predstavnici novinarskih i medijskih udruženja. Pavlović kaže da je načelno dogovoreno da se organizuje sastanak na kome bi se sa predstavnicima preduzeća Emisiona tehnika i veze razgovaralo o „nerazumnim“ naknadama koje su nametnute medijima.

„ Juče su mnogi ugašeni, danas gase nas, sutra će to biti neki drugi. Moja želja je da se ujedunimo i pronađemo rešenje za opstanak medija u Srbiji“ rekla je direktorka TV Kanal 9 za Insajder.

Ona je dodala i da međunarodnu zajednicu treba upoznati sa problemima ove televizije jer je Kanal 9 primer ugrožavanja slobode izveštavanja u Srbiji.