Direktoru Gerontološkog centra u Nišu određen pritvor, na saslušanju negirao krivicu

Direktor Gerontološkog centra u Nišu Milan S. (47) negirao je krivicu na saslušanju u Višem tužilaštvu u Nišu koje je održano sinoć, nakon čega mu je, na predlog tužilaštva, Viši sud odredio pritvor do 30 dana, rečeno je Insajderu u tom tužilaštvu. Tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage.

Direktor Gerontološkog centra u Nišu Milan S. Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO

Pritvor je određen imajući u vidu visinu zaprećene kazne koja je i preko 10 godina zatvora, kao i da bi se sprečio uticaj na svedoke. Pritvor je određen i uzimajući u obzir to da je došlo do uznemirenja javnosti u meri koja moze ugroziti nesmetano vođenje krivičnog postupka, navodi za Insajder portparol Tužilaštva Borislav Radonjić.

Milan S. se tereti za krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti. Uhapšen je pre dva dana.

Sumnja se da nije preduzeo sve neophodne mere i radnje kako bi sprečio širenje zarazne bolesti COVID 19, usled čega je u Gerontološkom centru zaraženo 135 korisnika usluga i četvoro zaposlenih.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je nedavno na redovnoj konferenciji za javnost da su dozvoljavane su posete štićenicima doma, izlasci štićenika van doma, što je od samog starta epidemije strogo propisima bilo zabranjeno.

„Nažalost, ovo je posledica jednog veoma neprofesionalnog odnosa, jednog nepoštovanja propisa, gde smo ustanovili čitav niz nepravilnosti u radu centra koji su doveli do ovolikog broja zaraženih. Nažalost, imamo indicija i da su se krili simptomi bolesti kod nekih štićenika u samom početku“, rekao je Gojković.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole rada tog gerontološkog centra, ali i Ministarstva za socijalna pitanja.

U dopisu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatraženo je da se u što hitnijem roku obavi neposredni nadzor Gerontološkog centra, utvrde sve relevantne činjenice i okolnosti, u zavisnosti od eventualno utvrđenih propusta nalože mere u okviru svojih nadležnosti i dostavi informacija sa dokumentacijom.

Izvor: Insajder