Do sad sedam žrtava koronavirusa u Srbiji, 457 zaraženih

U Republici Srbiji je do 15 časova registrovano ukupno 457 potvrđenih slučajeva COVID 19, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Kako navode, testirani su uzorci 295 osoba od kojih je 73 pozitivno i 222 negativno na novi korona virus. Kako je rekla direktorka Batuta Verica Jovanović u toku dana danas je u bolnici Dragiša Mišović preminula još jedna osoba stara 48 godina. Ranije danas je saopšteno da su u toku noći od posledica zaraze koronavirusom preminuli jedan muškarac, koji je bio hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS i jedna žena, koja je bila hospitalizovana u Kliničkom centru Niš. Ovim se ukupan broj preminulih od koronavirusa u Srbiji popeo na sedam.

Vojna policija ispred Infektivne klinike u Beogradu, koronavirus Foto: Srđan Ilić

U pitanju je K.S. (1940.) koji se poslednjih nekoliko dana nalazio na respiratoru, a doktori su uložili maksimum tokom njegovog lečenja. Bolovao je od kardiomiopatije, imao je hipertenziju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i dijabetes melitus.

Druga je ženska osoba P.B. (1958.) koja se nalazila na respiratoru i pod stalnom pažnjom medicinskih timova, koji su učinili sve da je spasu, ali je ipak došlo do letalnog ishoda. Hronično je lečila arterijsku hipertenziju i dijabetes, kao i reumatoidni artritis.

Sprečavanje širenja virusa jedini način da se on pobedi

Na stalnoj konferenciji za novinare u 15 časova, direktorka Instituta Batut Verica Jovanović izjavila je da Srbija još nije u teškoj situaciji, ali da smo svedoci brzog širenja bolesti u drugim zemljama. Najvažnija mera je distanca i pridržavanje mera izolacije građana, a pre svega penzionera. 

Kako je naveo epidemiolog Branislav Tiodrović, Srbiji još nije neophodno da primeni mere poput stavljanja celih gradova u karantine, ali da će ta mera morati da bude primenjena ukoliko građani ne budu primenjivali propisana pravila.

Vlada Srbije danas je donela odluku da su isporuke zaštitnih maski, koje Republički fond za zdravstveno osiguranje isporučuje veletrgovcima, oslobođene od PDV-a, a crkvama i verskim zajednicama preporučila da se verski obredi obavljaju na bezbedan način i bez prisustva vernika, uz poštovanje svih prethodno donetih mera Vlade Republike Srbije. Takođe, doneta je preporuka da se isplata penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja vrši odjednom, u celokupnom mesečnom iznosu.

Ranije je rečeno da je od ukupnog broja zaraženih skoro polovina u Beogradu, što je i za očekivati jer je ovo najveći grad sa najvećim brojem stanovnika, rečeno je na konferenciji za medije u Palati Srbije.

Ukupno je u 21 gradu potvrđen bar jedan pozitivan slučaj. Posle Beograda po ukupnom broju potvrđenih slučajeva slede Niš sa 40 i Valjevo sa 38 slučajeva, Novi sad sa 21, u Čačaku ima 13, u Kragujevcu 12, dok u je Kruševcu i Ćupriji po 10 zaraženih.

Gradovi koji imaju jednocifren broj obolelih su Kikinda, Vranje, Užice, Požarevac i Pančevo.

Zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom, u Opštoj bolnici Leskovac zdravstveni nadzor određen je za 61 zaposlenog, među kojima su 23 lekara, 33 medicinske sestre, tri spremačice, dve servirke i zamenik direktora bolnice.

Jedna od četiri žrtve koronavirusa u Srbiji je i šezdesetogodišnja doktorka iz Niša. Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, rekla je da oboljevanje zdravstvenih radnika nije nešto neočekivano.

Istakla je da je važno da se većina zdravstvenih radnika zarazila van zdravstvenog sistema i da nije došlo do prenosa zaraze u zdravstvenim centrima.

Kineski stručnjaci, koji su nedavno došli da pomognu srpskim lekarima u lečenju zaraženih koronavirusom, poručili su da je izolacija najvažnija mera u borbi protiv koronavirusa. Oni su potvrdili da da se tokom treće i četvrte nedelje povećava broj obolelih, kao i da je upravo zbog toga važno da se primenjuju mere izolacije i da se radi masovno testiranje kako bi bili otkriveni svi potencijalno zaraženi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da se očekuje rast broja zaraženih, između ostalog i zbog toga što će po novoj strategiji biti povećan broj ljudi koji se testiraju. On je najavio i da će država za manje od 10 dana izaći sa predlogom mera za pomoć privatnom sektoru, koji se suočava sa najtežim posledicama zbog pandemije koronavirusa.

Vlada Srbije saopštila je juče da je Evropska unija odobrila Srbiji da oko 94 miliona evra neutrošenih sredstava iz tekućih projekata i Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) bude iskorišćeno za prevenciju i suzbijanje posledica novog koronavirusa.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je juče da pandemija koronavirusa preti čitavom čovečanstvu. On je pokrenuo „Globalan plan humanitarnog reagovanja“ nakon poziva na doniranje kako bi se prikupile dve milijarde dolara.

„Na ovu pretnju čitavo čovečanstvo mora da odgovori. Akcija i solidarnost na svetskom nivou su od ključnog značaja“, rekao je Gutereš u video izjavi, ocenivši da „individualni odgovori zemalja neće biti dovoljni“.

Nakon što je u Indiji od juče na snazi potpuna zabrana izlaska iz kuća, gotovo petina svetske populacije nalazi se u karantinu. Broj obolelih u svetu ubrzano raste pa je do danas registrovano više od 472.000 zaraženih, dok je broj umrlih porastao na 21.308.

Izvor: Insajder