Dodik uputio inicijativu za premeštanje Ambasade BiH u Jerusalim, Komšić zatražio vanrednu sednicu o priznavanju Kosova

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio da je uputio inicijativu za premeštanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim. Vanrednu sednicu Predsedništva zatražio je i Željko Komšić a na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova.

Milorad Dodik Foto: Srđan Ilić

Dodik je rekao da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer već obavešten o inicijativi za premeštanje Ambasade.

On je naveo i da predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović to pitanje mora da uvrsti na dnevni red sednice Predsedništva.

"Bez obzira što Džaferović priča da to pitanje neće staviti na dnevni red, Džaferović mora po Poslovniku zakazati sednicu Predsedništva BiH. Verujem da će to uraditi. Vidim da i oni imaju neke inicijative, ja nisam protiv njihovih inicijativa... Treba razgovarati na sednici i o tome treba da se odlučuje", istakao je Dodik.

Nakon Dodikove najave da će zatražiti održavanje sednice u vezi sa premeštanjem ambasade član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zatražio je da se sutra održi vanredna sednica na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova, prenosi Dnevni Avaz.

Sednica da se razmatra premeštanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem zakazana je za 11 sati, a ona u kojoj Komšić traži priznanje Kosova u 10:45.

Ranije su članovi Predsedništva Šefik Džaferović i Komšić u javnosti ocenili da je Dodikov predlog o premeštanju ambasade populistički i nerealan.

Izvor: RTRS, Dnevni Avaz