Dogovor država naslednica SFRJ: Srbija dobila objekte u Ženevi, Frankfurtu, Harareu i Konakriju

Na poslednjem sastanku predstavnika država sukcesora bivše SFRJ Srbiji su dodeljeni objekti stalne misije pri UN u Ženevi, generalnog konzulata u Frankfurtu, ambasade i kuće u Harareu, kao i rezidencije u Konakriju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Ova odluka, doneta na sastanku koji je održan 2. i 3. jula u Beogradu, predstavlja prvu odluku Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ nakon više od sedam godina.

Konzulat Srbije u Frankfurtu / Foto: mfa.gov.rs

Kako se navodi u saopštenju, izvršen je otpis jednog broja nepokretnosti za koje je, nakon provere imovinskopravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRJ, ali i upisa tzv. “novopronađene” imovine bivše SFRJ, koja prethodno nije bila evidentirana Pomenute odluke predstavljaju prve odluke Mešovitog komiteta ovakve vrste.

Mešoviti komitet je, piše u saopštenju, konstatovao i da je zajednička prodaja nepokretnosti bivše SFRJ u Njujorku (rezidencijalni stan) i Tokiju (ambasada/rezidencija) uspešno okončana, kao i da je prodaja nepokretnosti u Bonu u završnoj fazi.

Razmatrane su i mogućnosti fizičkih podela tzv. velikih diplomatskih kompleksa u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi, kao i Adis Abebi, a doneta je i odluka da se lista umetničkih dela, koja su se nalazila u DKP bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.

Naredni, 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ održaće se do kraja februara 2020. godine u Sarajevu.

Sastanku su prisustvali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ – Bosne i Hercegovine (Adnan Hadžikapetanović), Republike Hrvatske (Petar Uzorinac), Republike Severne Makedonije (Borčo Damjanov), Republike Slovenije (Damjan Bergant) i Republike Srbije (Veljko Odalović). 

Srbiji je, kako je svojevremeno naveo Veljko Odalović, predstavnik u Mešovitom komitetu za raspodelu, u raspodeli pripala kvota od 39,5 odsto imovine, kao i da je vrednost ukupne imovine pre 26 godina procenjena na 110 miliona dolara, ali da ta vrednost sada nije ista.

Izvor: Insajder