Dokumentarni film Insajdera „Iza naslova“ premijerno prikazan u Prištini (VIDEO)

Dokumentarni film „Iza naslova“ u produkciji Insajdera prikazan je premijerno sinoć u Prištini. Film o bezbednosti novinara na Kosovu i nekažnjivosti zločina nad njima realizovan je u saradnji i uz podršku OEBS-a. Na Kosovu je od 1998. do 2005. ubijeno i nestalo 15 medijskih radnika, a ti slučajevi nisu rasvetljeni gotovo 20 godina.

Natasa Bogovic

„Alarmantno je nekažnjavanje napada na novinare. Potrebno je učiniti veće napore da se počinioci privedu pravdi”, rekao je Jan Bratu, ambasador OEBS-a na Kosovu pred premijeru filma.

On je konstatovao da je uspostavljena bolja koordinacija u tužilaštvima i policiji, ali da to nije dovoljno.

Film prati nekoliko slučajeva napada na novinare i reakcije nadležnih. Sistem nekažnjivosti koji postoji gotovo u celom svetu na Kosovu je posebno opasan zbog nedavne ratne prošlosti, ali i podeljenosti društva u kome se zbog jezičke barijere ni kolege ne razumeju.

Tokom i nakon sukoba na Kosovu medijski radnici su nestajali i bili ubijani. Tek poslednjih godina, zahvaljujući pre svega naporima Udruženja novinara Srbije na Kosovu, ali i Asocijaciji novinara Kosova, kao i misiji OEBS-a, slučajevi ubijenih i nestalih su otkrivani i sada se zna da je reč o 15 i srpskih i albanskih novinara koji su nestali i ubijeni od 1998. do 2005.

Dokumentarni film autorke Senke Vlatković Odavić biće emitovan na kosovskoj RTK, ali i u Srbiji na TV N1 u okviru novog serijala Insajder debata u sredu, 20. novembra.