Đorđević: Sporna primenjivost odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je primenljivost pojedinih odredbi Nacrta Zakona o rodnoj ravnopravnosti jedan od ključnih problema zbog kojih taj resor nije podržao usvajanje tog akta.

Zoran Đorđević, Foto: Insajder

Kako je saopštilo Ministarstvo rada, Đorđević je tokom sastanka sa predstavnicama Ženske platforme za razvoj Srbije rekao i da dosadašnje primedbe tog resora na postojeći Nacrt Zakona nisu diskutovane i usvojene u zakonodavnom postupku.

Sagovornici su se saglasili da je moguć put za prevazilaženje problema i otklanjanje konkretnih smetnji na koje ukazuje taj resor dok su predstavnice Ženske platforme predložile i moguća normativna rešenja koja bi dalje vodila upućivanju Predloga Zakona Skupštini Srbije.

Predstavnice Ženske platforme, koje su ujedno radile na izradi postojećeg Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, složile su se sa ministrom da bi Zakon trebalo otvoriti i za javnu raspravu nakon što bude upućen Skupštini Srbije, iako je u procesu izrade Nacrta već bilo konsultacija sa zainteresovanom javnošću.

Delegacija Platforme, koju su činili Marijana Pajvančić, Sanja Nikolin i Sofija Mandić, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti neće biti vraćen u ponovnu proceduru, kako je u delu javnosti interpretirano i da je neophodna saglasnost ključnih aktera koji će raditi na njegovoj primeni.

Zorana Mihajlović je juče izjavila da ne razume zamerke Ministarstva rada na Nacrt zakona, dok iz ministarstva na pitanja Insajdera o tome šta je suštinski sporno sa Nacrtom - ne odgovaraju.

Nаcrt zаkonа o rodnoj rаvnoprаvnosti do sаdа je podržаlo 27 ministаrstаvа i nezаvisnih institucijа, kаo i 63 orgаnizаcije sindikаtа i udruženjа grаđаnа koji zаjedno broje oko 400.000 člаnovа, sаopštilo je danas Koordinаciono telo zа rodnu rаvnoprаvnost, kojim predsedаvа potpredsednicа Vlаde Zorаnа Mihаjlović.

Insajder: Šta Ministarstvo za rad ima protiv Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti

Novinari Insajdera su došli do internog dokumenta Ministarstva rada koji je poslat potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović 15. avgusta i u kome su navedene sve zamerke na Nacrt zakona.

Prema analizi Insajdera, ministarstvo se protivi Nacrtu jer smatra da bi, zbog mera štednje koje su na snazi, ovaj zakon mogao da dovede do nesrazmerno većeg otpuštanja muškaraca u javnom sektoru, kao i da bi obaveze vođenja evidencije o rodnoj ravnopravnosti u privatnom sektoru moglo negativno uticati na investicionu klimu, jer se time poslodavcima nameću nove administrativne obaveze i dižu „troškovi poslovanja“.

Takođe, kako se navodi u dokumentu koji je poslat potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović, načelni razlog zbog kog Ministarstvo rada traži da se zakon vrati na početak je i to što je, kako navode, upravo to ministarstvo nadležno da izrađuje, ali i predlaže Vladi propise „kojim se uređuje materija na na koju se odnosi dostavljeni Nacrt“, a ne Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Izvor: Beta