Đorđević za Insajder: "Beograd na vodi" rekao sve činjenice o nesreći, Inspekcija rada bi samo ponovila već rečeno (VIDEO)

Proteklih mesec dana na gradilištima u Srbiji poginuo je veliki broj radnika, a četiri radnika poginula su samo u Beogradu. S obzirom na medijsku pažnju koju su nesreće dobile, Inspekcija rada je uglavnom izazila na teren istog dana i saopštavala šta su bili propusti. Međutim, jedino u slučaju prošlonedeljne nesreće na projektu Beograd na vodi kada su poginula dva radnika, Inspekcija za rad se nije oglašavala – ni u danu nesreće, ali ni narednih dana, iako smo im pitanja uputili i zvaničnim putem. Odgovarajući na pitanja Insajdera zbog čega Inspekcija nije saopštila činjenice o ovom slučaju i da li Belgrejd voterfront ima poseban status, Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je da Inspekcija rada nije izdala saopštenje, što uglavnom radi, jer je investitor "Belgrejd voterfront" dao potpunu informaciju u svom saopštenju.

Zoran Đorđević

"Mi svaki put izlazimo (sa izveštajem), ali ovde je bila jedna specifičnost. To je jedini slučaj kada je i sam investitor izašao i dao potpunu informaciju - da su radnici bili prijavljeni, obučeni, opremljeni za sve. Sve ostalo što bismo mi rekli, bilo bi samo ponavljanje toga", rekao je Đorđević.

Na pitanje novinara Insajdera da li to znači da Belgrejd Voterfront, investitor u ovom slučaju, radi posao Inspekcije rada, Đorđević je negirao zahvalivši se investitoru na transparentnosti i dodajući da takvo ponašanje treba da bude primer ostalim investitorima.

"Mislim da treba svi da pričamo transparentno, kada naiđemo na problem. Ja se ovim putem zahvaljujem investitoru, što je izašao odmah i što je rekao odmah činjenice. Tako treba svaki investitor da se ponaša", rekao je Đorđević.

On je dodao da su istragu u ovom slučaju preuzeli MUP i Tužilaštvo i da Ministarstvo ni ne može da izlazi sa više informacija od onoga što je već rečeno.

Podsetimo, dva radnika na gradilištu "Beograda na vodi" poginula su 14. septembra pri, kako je u MUP-u rečeno, padu sa 22. sprata. Nakon toga, kompanija Belgrejd voterfront" u saopštenju je izrazila veliko žaljenje zbog tragičnog dogadjaja i izjavila saučešće porodicama dvojice radnika, dodavši da su poštovana sva pravila bezbednosti na radu.

"Kompanija će pružiti pomoć u istrazi svih okolnosti nesreće na gradilištu, koju sprovode nadležni organi", navedeno je u saopštenju i istaknuto da se na svim gradilištima kompanije "Belgrejd voterfront", uključujući i gradilište na kome je glavni izvođač radova kompanija Strabag, primenjuju najviši standardi bezbednosti i zaštite na radu i plan preventivnih mera.

Novinari Insajdera su poslali pitanja Ministarstvu rada u petak u vezi sa izveštajem Inspekcije rada u ovom slučaju, ali do danas nismo dobili odgovore.

Dodatna pitanja o okolnostima nesreće poslata su i investitoru, srpsko-arapskoj firmi Belgrejd Voterfront, ali ni oni nisu bili raspoloženi da odgovore.