Đorđević za Insajder: Radnička prava sveto pismo, za pljačku Goše odgovorni oni koji su sproveli privatizaciju (VIDEO)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je, odgovarajući na pitanja Insajdera, da su radnička prava za njega sveto pismo, da su tvrdnje radnika u fabrikama Kajzen, Jura i Geoks samo pretpostavke i nagađanja, kao i da su za pljačku Goše odgovorni oni koji su sproveli privatizaciju 2007. godine.

Zoran Đorđević

Na pitanje novinara Insajdera zbog čega država ne reaguje na sve učestalije kršenje radničkih prava, već se uglavnom stavlja na stranu investitora, Đorđević je odgovorio da Vlada ne razlikuje investitore, kao i da su za njega radnička prava „sveto pismo“.

„Pa, dobro, to vi sad pokrećete pitanje. Ja se ne bih složio sa tim. Mi ne razlikujemo uopšte privatno i državno. Mi ne razlikujemo domaće i strano, za nas postoji samo zakon. Ja sam nedavno imao razgovor sa svim turskim investitorima i na tom razgovoru sam rekao nešto što nekim investitorima i poslodavcima se ne sviđa, a to je da je država Srbija i ja kao ministar imam nadležnost da se borim za sva radnička prava u skladu sa zakonom. Za mene su ta prava sveto pismo. Niko nije povlašćen niti će biti povlašćen i prava poslodavca i radnika jeste da se drže zakona. Možda ćemo da menjamo uskoro zakon, ali sada kakav jeste, moramo da ga se pridržavamo“, kaže Đorđević za Insajder.

Na konstataciju novinara Insajdera da se radnici Goše s njim ne bi složili, Đorđevič odgovara da se sa tim slaže, ali da je potrebno utvrditi kako je urađena privatizacija Goše.

„To se slažem i ja. Tu moramo da vidimo kad se desila privatizacija, kako i na koji način je neko dozvolio da se na jedan takav način 2008, 2009. i 2010. godine, a ja sam gledao i na vašoj televiziji, vi ste to lepo objasnili, desi takva pljačka Goše i da se ti radnici dovedu do toga. Mi smo onog trenutka kada su Gošini radnici došli kod nas, mi smo reagovali u skladu sa mogućnostima koje imamo“, izjavio je Đorđević.

Međutim, Đorđević nije odgovorio na konstataciju novinara Insajdera da tek od 2014. godine radnici Goše ne dobijaju plate za svoj rad, kao i da problematična privatizacija ne amnestira državne organe od kršenja zakona i višegodišnjih prava radnika na zarade.

Takođe, zaboravio je i na sopstvenu izjavu iz avgusta 2017. godine kada je rekao da država ne može da pomogne radnicima Goše, jer je u pitanju privatna firma.

Na pitanje Insajdera da li je obespravljena radna snaga adut države Srbije u privlačenju investitora, Đorđević je negirao, istučuči da radnici i poslodavci sami potpisuju ugovore i da ih niko na to ne tera.

„Ne. Vi kad pravite ugovornu obavezu vi dajete uslove pod kojim želite sa nekim da sklopite ugovor. Obligacija se pravi između radnika i poslodavca. Ja mislim da oni svojevoljno stavljaju potpis na to“, rekao je Đorđević, ističući da je obaveza države da stvori bolji poslovni ambijent.

Insajder: Država protiv radnika i slučaj „Goša“

Svi događaji u fabrici šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke – od privatizacije 2007. do danas – pokazali su, prema istraživanju Insajdera, da radnici nisu morali da ostanu bez posla, a država bez preko četiri miliona evra poreza, samo da su predstavnici nadležnih institucija radili svoj posao.

Međutim, uprkos višegodišnjem kršenju zakona, javnost Srbije je za činjenicu da vlasnik Goše, slovačka firma ŽOS Trnava, ne plaća plate radnicima ni porez državi skoro pune četiri godine, saznali tek kada se 22. marta 2017. u fabričkoj hali obesio radnik.

Sve do tog trenutka, prema istraživanju Insajdera, država je dozvoljavala sumnjive poslove slovačkih vlasnika.

Slučaj fabrike šinskih vozila Goša primer je na kojem se najbolje vide sve slabosti sistema u kojem se zakoni ne poštuju, u kojem poslovanje u privatnom sektoru može postati nekontrolisana siva zona u kojoj je dozvoljeno sve.