„Dosad najveća ulaganja za Kosovo“, bez uspostavljene kontrole trošenja i odgovornih za zloupotrebe

Iako nije poznato koliko tačno novca Srbija daje za Kosovo pod izgovorom patriotizma i opstanka Srba na Kosovu, pri čemu dosad niko nije odgovarao za brojne zloupotrebe novca namenjenog najugroženijima, država Srbija najavljuje da će biti odobren „najsveobuhvatniji paket pomoći i podrške srpskom narodu na Kosovu“.

Marko Đurić Foto: Srđan Ilić

 Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da će tim paketom pomoći biti obnovljeni klinički centri, putevi, bolnice, škole i druge ustanove na Kosovu.

"Moram da kažem da sam kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju zadovoljan, srećan i ponosan što postoji ovakva podrška za srpski narod na Kosovu i Metohiji u Beogradu", rekao je Đurić za televiziju Prva.

Dugogodišnje istraživanje novinara Insajdera pokazalo je da stotine hiljada evra dnevno, pod izgovorom patriotizma i navodnog opstanka Srba na Kosovu, odlaze na Kosovo po raznim osnovama i to bez ikakve kontrole.

Na taj način novac ne stiže do onih kojima je zaista potreban. Kako je prikazano u serijalu Patriotska pljačka 2012. godine, i u nastavku serijala 2014. godine, rezultat su s jedne strane bogati lokalni moćnici na Kosovu, a s druge strane Srbi koji u enklavama jedva preživljavaju. Novac građana Srbije odlivao se na Kosovo bez ikakve kontrole.

O kakvim se sumama radi ilustruje podatak koji je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u martu ove godine na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, rekao da Srbija za Kosovo, na različite načine, godišnje izdvaja između 520 i 530 miliona evra. Po tim podacima, Srbija dnevno za Kosovo izdvaja nešto više od 1,45 miliona evra.

Time je potvrdio rezultate istraživanja Insajdera u dva serijala "Patriotska pljačka" 2012. i 2014. godine u kojem su izneti i brojni dokazi o zloupotrebi ovih sredstava.

Posle formiranja Vlade 2012., a nakon emitovanja Insajderovog serijala Patriotska pljačka, tadašnji premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić obećavali su kako će uvesti strogu kontrolu trošenja sredstava namenjenih Kosovu.

Desilo se samo to da je formiran Anketni odbor u Skupštini Srbije, koji je još u aprilu 2014. godine završio izveštaj o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu za period od 2000. do 2012. godine, kojim je potvrđeno istraživanje Insajdera.

Izveštaj, međutim, Skupština do danas nije usvojila, niti je objašnjeno zašto se izveštaj nikada nije našao na dnevnom redu. Više puta ponovljena pitanja Insajdera kada će se Izveštaj naći na dnevnom redu Skupštine ostala su bez odgovora.

Istovremeno, na Kosovo se bez kontrole i dalje odlivaju sredstva iz budžeta, novih „stotine miliona“ davanja najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom septembarske posete.

„Došli smo sa sveobuhvatnim investicionim planom za 10 srpskih opština... za svako mesto gde su Srbi većina, ali i svako mesto gde su manjina. Ulagaćemo stotine miliona evra. Spremni smo da vam pomognemo više nego ikada… Srbija samo za plate izdvaja godišnje 71 milion evra, a spremni smo da značajano uvećamo ulaganja“ , poručio je predsednik Srbije uz napomenu da će novac dobiti već narednih dana.

Srbija će, kako je tada najavljeno, subvencionisati privrednike koji žele da investiraju na Kosovu, samo u opštinu Leposavić biće uloženo 13 miliona evra za rudnik Trepča, fabriku peleta i baterija, Kosovska Mitrovica treba da postane novi IT centar, u Zvečanu se planira izgradnja sušare, u Gračanici se planira farma za uzgoj koka nosilja i podsticaji za etno turizam, ovo su samo neka od obećanja koje su građani Srbije mogli čuti tokom prvog dana dvodnevne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu.

Novinari Insajdera su u septembru pokušali od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dobiju odgovor na pitanje, na koji način tačno planira da ekonomski osnaži Srbe na Kosovu, imajući u vidu da je istraživanje Insajdera pokazalo da se za pomoć Srbima na Kosovu više od deceniju i po iz budžeta izdvajaju ogromna sredstva koja ne stižu do onih kojima je pomoć najpotrebnija. Predsednik je, između ostalog, rekao da “ne može sve biti apsolutno transparentno” kada je reč o Kosovu.

Predsednik Srbije odgovorio je, između ostalog, da je teško je izračunati tačan novac koji se izdvaja za pomoć Srbima na Kosovu. Neka ulaganja su praktično tajna jer je to, prema njegovom objašnjenju, jedini način.

“Ne može sve da bude apsolutno transparentno. Da vam kažem zašto ne može, da bi ste to vi znali. Ako hoćete da pomoć dođe do svih ljudi, do svih Srba na Kosovu i Metohiji, deo tog novca ne može da ide takvim kanalima, da sve vidite u budžetu jer bi i Albanci, a i međunarodna zajednica bili protiv toga” , rekao je Aleksandar Vučić.

Izvor: Insajder. Beta