Dosad najveći broj zaraženih i smrtnih slučajeva u danu - koronavirus utvrđen kod 5.613 osoba, 27 preminulih

U poslednja 24 sata registrovano je 5.613 zaraženih koronavirusom, što je najveći broj inficiranih na dnevnom nivou od početka epidemije u zemlji, a testirano je 18.040 ljudi. U Srbiji je danas zabeležen i najveći broj preminulih u jednom danu - 27. U Beogradu od večeras na snazi privremena obustava rada linija u noćnom prevozu putnika. Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije u Preševu, Ćupriji i Svilajncu proglašena je vanredna situacija.

Beograd tokom pandemije koronavirusa Foto: Srđan Ilić

Na sajtu covid19.rs navodi se da je u bolnicama širom zemlje smešteno 5.317 pacijenata, dok je na respiratorima njih 182.

Od početka epidemije u martu mesecu testirano je 1.555.000 ljudi od kojih je prisustvo virusa laboratorijski potvrđeno kod 97.988. Ukupno je preminula 1.081 osoba, pa je procenat smrtnosti 1,1 odsto.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus je potvđen kod 461 korisnika i 272 zaposlena.

Ministarstvo je saopštilo i da se do sada od posledica oboljevanja oporavilo 1.172 korisnika i 474 zaposlena u ovim ustanovama.

Prihvatilište za decu Beograda, u kojem se nalazi 26 dece i 13 zaposlenih, i Prihvatilište za odrasla i stara lica, sa 61 korisnikom i 20 zaposlenih, od 16. novembra se nalaze u sedmodnevnom karantinu, potvrdila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

"Zaposleni u ovim ustanovama su se dobrovoljno odlučili na sedmodnevnu izolaciju tokom koje ne odlaze kući, već su sve vreme sa korisnicima i na taj način sprečavaju širenje virusa u ustanovama socijalne zaštite. Prihvatilištu za odrasla i stara lica ovo je sedmi put da ulaze u režim rada preventivne izolacije, dok je Prihvatilištu za decu šesti. U oba prihvatilišta primenjuju se sve preventivne mere zaštite koje su propisale nadležne institucije: zaštitni mantili, maske, rukavice, kaljače, dezobarijere, beskontaktni toplomeri, sredstva za dezinfekciju. Oba prihvatilišta poseduju dezotunele koji omogućavaju svakodnevno funkcionisanje i sigurne ulaske u prostorije", rekla je Nataša Stanisavljević, prenosi Beoinfo.

Sekretarijat za javni prevoz doneo je odluku o privremenoj obustavi rada linija u noćnom prevozu putnika u Beogradu od večeras.

Odluka je, kako se navodi na sajtu Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, doneta u skladu sa naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji Grada Beograda, a kojom je svim ugostiteljskim objektima, prodavnicama, trgovinskim centrima i drugim maloprodajnim objektima, pozorištima i bioskopima, priređivačima posebnih i klasičnih igara na sreću i drugim objektima zabranjen rad od 21 do pet časova.

Dodaje se i da će prevoz na noćnim linijama biti ponovo uspostavljen po ukidanju donetih mera.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da će prve doze vakcine protiv koronavirusa u Srbiju stići pre Nove godine.

"Najvažnije je da što pre uvezemo prve količine i da ta vakcina bude registrovana, a uvešćemo onu koja je registrovana i koju naša struka odobri kao bezbednu za građane", rekla je Škodrić za Prvu televiziju.

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da je zdravstveni sistem na ivici opstanka i apelovao na sve, pogotovo mlade, na poštovanje mera. On je izjavio da je nove mere trebalo doneti ranije, minimum dve nedelje, ali da je siguran da će dati rezultate.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji može oceniti kao vanredna i da zabrinjava podatak da umiru i mlađi ljudi. On je naveo da će uspon broja zaraženih i obolelih trajati do decembra, kada se očekuje zaravnjenje krive.

Epidemiološka situacija u Vojvodini se pogoršava iz dana u dan, a samo pre pet dana u izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine epidemiološka situacija je u 12 opština ocenjena kao vanredna, dok je u ovom trenutku to slučaj u 32 opštine.

Broj dnevno registrovanih slučajeva zaraženih koronavirusom je sa 577 koliko je objavljeno 13. novembra porastao na 1.118 što je današnji podatak sa sajta Instituta.

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije u Preševu, Ćupriji i Svilajncu proglašena je vanredna situacija.

Izvor: Insajder