Dosadašnja poverenica Brankica Janković jedina kandidatkinja za poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo usvojio je predlog da Brankica Janković bude kandidat za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a Predlog odluke biće upućen Skupštini po hitnom postupku. Janković je na ovoj funkciji bila i u prethodnom mandatu, a za reizbor je predložila poslanička grupa Srpske napredne stranke.

Poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković

Brankica Janković bila je jedina kandidatkinja za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti o kojoj je danas raspravljao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije. Predsednica Odbora Jelena Žarić Kovačević je rekla da je sednica Odbora sazvana u skladu sa procedurom negirajući, kako je rekla, "maliciozna piskaranja" da je proces bio netransparentan.

Ime kandidata za poverinika za zaštitu ravnopravnosti nije bilo poznato do početka sednice Odbora što je bio povod da grupa organizacija za ljudska prava, uoči zasedanja Odbora, zatraži od Skupštine da obustavi postupak izbora novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i osigura transparentnost tokom celog postupka.

"Iako je sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj će se predstaviti jedini kandidat za budućeg Poverenika zakazana za danas u podne, javnost još nije upoznata sa imenom kandidata, što ceo postupak čini faktički tajnim", ocenile su te organizacije.

Oni su naveli da javnosti nije poznato da je neka od poslaničkih grupa u novom sazivu parlamenta predložila kandidata, iako je u petak za ponedeljak najavljeno održavanje sednice Odbora, na kojoj će biti predstavljen kandidat za poverenika.

"Prema dnevnom redu, na istoj sednici će se glasati za predlog za izbor Poverenika o kome će se izjasniti Skupština Srbije", dodaje se.

Saopštenje su potpisale organizacije koje čine Koaliciju protiv diskriminacije i Koaliciju za pristup pravdi.

I Romski centar za demokratiju iz Bujanovca je saopštio da njihova kandidatkinja nije pozvana na sednicu Odbora. Oni navodeda su još 27. avgusta svim poslaničkim grupama u Skupštini uputili Inicijativu za predlaganje kandidata za izbor poverenika i predlog kandidatkinje.

Inicijativu i predlog da buduća poverenica za zaštitu ravnopravnosti bude Emila Spasojević, diplomirana pravnica iz Beograda, zaposlena u instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, podržalo je više od 60 organizacija civilnog društva iz svih krajeva Srbije, naveo je taj centar.

Komentarišući ovo saopštenje Romskog centra za demokratiju, Jelena Žarić Kovačević je novinarima nakon sednice Odbora rekla da oni nemaju pravo da predlažu kandidata jer nisu parlamentarna stranka i da je ta mogućnost data samo poslaničkim grupama u Skupštini Srbije.

Kandidatkinja za poverenicu Brankica Janković je, odgovarajući na pitanje, rekla da joj smeta polemika o transparentnosti izbora poverenika, ali je navela da je zakonom propisano da kandidate predlažu poslaničke grupe.

Ona je kao prioritete u u radu navela nastavak rada po pritužbama građana koje su pristizale tokom perioda kada nije bilo poverenika i naglasila da će se baviti najčešćim vidovima diskriminacije u našem društvu - po osnovu invaliditeta, pola i starosti, na osnovu bračnog i porodničkog statusa i nacionalne pripadnosti.

Brankica Janković je dužnost poverenika obavljala od 2015. godine do maja ove godine kada joj je istekao mandat. Zbog pravnih propisa i kasnog konstituisanja parlamenta tek sad se bira novi. Postupci po pritužbama građana za diskriminaciju biće nastavljeni tek nakon izbora, jer u ovoj instituciji nije predviđeno mesto zamenika i cela institucija zavisi od imenovanja.

Dosadašnja poverenica Brankica Janković je za Insajder rekla da je do ovakve situacije doveo pravni vakuum i da se nada da će parlament početi sa radom i omogućiti izbor poverenika jer građani ne bi trebalo da trpe zbog pravnih praznina.

Izvor: Insajder