Dragan Sikimić novi direktor Agencije za borbu protiv korupcije

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije jednoglasno je izabrao danas Dragana Sikimića za novog direktora ove Agencije. 

Dragan Sikimić

„Odbor Agencije je jednoglasno izabrao Dragana Sikimića, zamenika direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, za direktora Agencije za borbu protiv korupcije“ navodi se u saopštenju Agencije za borbu protiv korupcije. 

Imenovana i nova predsednica Odbora Agencije

Za člana Odbora Agencije krajem 2016. godine Danicu Marinković predložila je Srpska napredna stranka.

Marinković je, prema pisanju medija, bila istražni sudija u slučaju Račak na Kosovu i Metohiji, kada su u januaru 1999. nađena tela 45 Albanaca, za čije ubistvo je Misija OEBS-a optužila srpske snage bezbednosti. Događaj u Račku presudno je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju SR Jugoslavije.

Na njeno imenovanje reagovale su organizacije koje se bore za ljudska prava tvrdeći da postoje brojni javno dostupni dokazi da je za vreme obavljanja sudijske funkcije postupala politički pristrasno i neprofesionalno, te da je zbog toga nedostojna kandidatkinja za rad u nezavisnom državnom organu.

Miloš Stanković je postao član odbora u julu prošle godine na predlog Predsednika republike Aleksandra Vučića.

Na sednici Odbora Agencije održanoj 17. januara jednoglasno su izabrani i novi predsednik Odbora, Danica Marinković i zamenik predsednika Odbora doc. dr Miloš Stanković, dodaje Agencija.

Kako se navodi u saopštenju, na sednici je obavljen i razgovor sa kandidatima u užem krugu za izbor na funkciju direktora Agencije, Dejanom Damnjanovićem i Draganom Sikimićem.

Kandidat Željko Ivanji, kako se dodaje, obavestio je Odbor da odustaje od konkursa.

Kako se može videti u biografiji, koja je obajvljena na sajtu Agencije, Sikimić je po zanimanju diplomirani pravnik, sa položenim pravosudnim ispitom.

Poslednje radno mesto Sikimića bilo je zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje na koju je imenovan pre gotovo četiri godine.

Kako se navodi u njegovoj biografiji, Sikimić je bio i član radne grupe za izradu Zakona o radu 2014. godine.

Širu biografiju novog direktora Dragana Sikimića možete pročitati na sledećem linku.

Inače, ovo je treći javni konkurs za izbor direktora Agencije za godinu dana.

Agencija je bez čelne osobe od 13. novembra prošle godine kada je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Majda Kršikapa podnela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Do danas javnost nije upoznata sa razlozima njene ostavke.

Izvor: Insajder