Drugi pokušaj prodaje Jat Tehnike, početna cena upola manja

Ministarstvo privrede raspisalo je danas јavni poziv za prodaju Jat Tehnike, poslednje kompanije koja je nekada bila sastavni deo Jat ervejza. Ovo je drugi pokušaj da se privatizuje to preduzeće, s obzirom na to da se na prvi raspisani tender nije prijavio nijedan potencijalni kupac. Početna cena je 10,24 miliona evra, što je 50 odsto njene procenjene tržišne vrednosti.

Jat tehnika Foto: Srđan Ilić

Predmet prodaje je 99,3 odsto ukupnog kapitala Jat Tehnike, a kako je objavljeno na sajtu Ministarstva privrede najviše kapitala je u vlasništvu Republike Srbije - 95,4 odsto, a po nekoliko procenata su vlasništvo republičkog PIO fonda, odnosno Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, dok vlasništvo ispod jedan odsto imaju Nacionalna služba za zapošljavanje, Opština Pećinci i Opština Arandjelovac.

Pravo da učestvuju na nadmetanju imaju domaća i strana pravna lica, čija je pretežna delatnost održavanje i opravka vazduhoplova i to najmanje pet godina u kontinuitetu. Jedan od uslova je i da je ponuđač u prošloj godini ostvario samostalno ili na konsolidovanom novio poslovni prihod od najmanje 40 miliona evra.

Prvi poziv za prikupljanje ponuda za privatizaciju JAT Tehnike, preduzeća za popravku i održavanje aviona, objavljen je 24. juna, a zainteresovani su mogli da se jave do 31. jula. Komisija za sprovođenje postupka prikupljanja ponuda je 1. avgusta konstatovala da do isteka propisanog roka nije dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku.

Početna cena za prodaju JAT Tehnike tada je iznosila 20,5 miliona evra, a zainteresovani su imali obavezu da uplate depozite od dva miliona evra.

Kako je objavljeno u izveštaju ovlašćenog procenitelja, najviša vrednost JAT Tehnike u rasponu procenjene fer tržišne vrednosti kapitala iznosila je 20.498.762 evra.

JAT Tehnika je po finansijskim rezultatitima preduzeće koje ostvaruje dobit. Poslovni prihodi u poslednje četiri godine kreću se između 21 i 24 miliona evra godišnje.

Kako je urušavana JAT Tehnika

Kada je 2008. kompanija prvi put ponuđena na prodaju cena nije objavljena, a predstavnici sindikata tvrdili su da kompanija vredi između 100 i 200 miliona evra. U međuvremenu, formiranje Er Srbije i niz događaja koji su usledili bitno su uticali na to da se umanji vrednost ovog državnog preduzeća. 

Tokom perioda formiranja Er Srbije, ugovorom između dve firme, iz državne kompanije JAT Tehnika izdvojen je deo zemljišta i nekretnina i predat kompaniji čiji je strateški partner arapski Etihad. Insajder je došao do odluke Skupštine JAT Tehnike o smanjenju kapitala, odnosno odluke po kojoj su novoformiranoj avio kompaniji Er Srbija predate tri nekretnine: hangar male avijacije, zgrada/baraka štamparije i magacin za “Duty free shopa” bez naknade.

Nakon toga, jedna od prvih odluka novog menadžmenta ER Srbije bila je da avione ne održava u JAT Tehnici već da osnuje sopstvenu organizacionu jedinicu za održavanje aviona krajem maja 2014. „ Er Srbija Tehnika“ preuzela je 20 inženjera i 20 mehaničara za redovno i vanredno linijsko održavanja aviona Er Srbije, Etihada i drugih kompanija.

Prema dokumentaciji do koje je došao Insajder, prva direktna posledica ove odluke Er Srbije bilo je smanjanje obima posla u državnom preduzeću JAT Tehnika. Kolike su srazmere posla pokazuju podaci iz 2011. Kada su poslovi koje je JAT Tehnika uradila za tadašnji JAT ervejz bili vredni oko 16 milijardi evra, što je predstavljalo 65 odsto ukupnih prihoda Tehnike.

Svojevrsno urušavanje državne kompanije nakon formiranja Er Srbije dešavalo se paralelno sa najavama da bi JAT Tehnika trebalo da pređe u vlasništvo Etihada ili druge arapske kompanije.

Naime, mediji su navodili da bi Tehniku trebalo da preuzme švajcarska kompanija SR Technics, koja je u međuvremenu otvorila i predstavništvo u Srbiji. Vlasnik švajcarske kompanije tada je bio arapski Mubadala Fond. Nakon što je sredinom 2017. arapska kompanija prodala SR Technics, o privatizaciji JAT tehnike je prestalo da se govori.

U međuvremenu, investiciju u Srbiji i izgradnju pogona najavio je nemački MTU Aero Engines, svetki gigant koji se bavi projektovanjem, razvojom i proizvodnjom vazduhoplovnih motora i njihovih komponenti ali i njihovim održavanjem i reparacijom.

Izvor: Insajder