Drugookrivljenom za ubistvo Tatona 12 godina zatvora

Nakon skoro decenije od događaja u centru Beograda kada je ubijen francuski državljanin Bris Taton, Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu i poslednjem huliganu koji je učestvovao u ovom ubistvu. Dejan Puzigaća, inače drugookrivljeni za ubistvo, u ponovljenom postupku osuđen je  na 12 godina zatvora za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Istovremeno, njemu je produžen pritvor.

Viši sud u Beogradu

Dejan Puzigaća je u prvostepenom postupku osuđen na 32 godine zatvora, ali mu je kazna odlukom Apelacionog suda 2012. smanjena na 14 godina zatvora. Nakon što je šest godina bio u bekstvu, Puzigaća je 2015. uhapšen po Interpolovoj poternici na aerodromu u Atini.

Francuski državljanin Bris Taton pretučen je 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči utakmice Partizana i francuskog Tuluza, a umro je 12 dana kasnije od povreda.

Viši sud u Beogradu osudio je više od 10 optuženih na zatvorske kazne od ukupno više od 100 godina. Neki od njih su već odslužili kazne.

Njegovo hapšenje izazvalo je veliku pažnju javnosti, a on je u trenutku privođenja mirno priznao policiji da se zove Dejan Puzigaća i da je za njim raspisana poternica.

Dok je bio u bekstvu, Puzigaća se zamonašio u pravoslavnoj crkvi u Kataru, pa je na beogradski Aerodrom Nikola Tesla sleteo u monaškoj odori, a preuzeo je i ime monah Sava.

Nakon hapšenja, Puzigaća je zatražio ponavljanje postupka, a ponovljeno suđenje počelo mu je u aprilu prošle godine. On je, u monaškoj odori, negirao da je učestvovao u prebijanju na smrt francuskog navijača Brisa Tatona, u navijačkom sukobu na Obilićevom vencu u Beogradu 2009. godine.

Izlažući svoju odbranu na suđenju, Puzigaća je tvrdio da u vreme tuče nije bio na Obilićevom vencu, kao i da Tatona nije nikada video.

"U svom životu nikada nisam video Brisa Tatona i spreman sam da se podvrgnem poligrafskom ispitivanju", tvrdio je Puzigaća.

Na suđenju je na pitanje zbog čega je bio u bekstvu tvrdio i da „nije bio nedostupan sudu, već prethodnoj izvršnoj vlasti“.

Preliću kao neosuđivanom licu minimalna kazna zatvora

Osim Puzigaći, ponavljanje postupka u ovom slučaju Sud je ranije dozvolio i prvooptuženom za ubistvo Tatona Đorđu Preliću.

Ponovljeno suđenje Preliću za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona počelo je 31. marta 2016., a Viši sud u Beogradu ga je osudio u junu prošle godine na 12 godina zatvora. Nakon žalbe advokata Prelića, Apelacioni sud doneo je odluku da Preliću još umanji kaznu zatvora sa 12 na 10 godina zbog toga što ranije nije osuđivan.

Tako je Prelić, kao neosuđivano lice, koga je bivši ministar policije Ivica Dačić nazvao „poznatim narko-dilerom“, a protiv koga je policija, kako je otkrio Insajder još 2009. godine, podnela više od dvadeset krivičnih prijava za različita krivična dela koje nisu procesuirane, dobio minimalnu kaznu za ubistvo.

Izvor: Insajder