Državno veće tužilaca o nastupu tužioca Ilića u Insajder debati: Ustav garantuje slobodu mišljenja

Udruženje sudija i tužilaca je povodom gostovanja Gorana Ilića, poverenika za samostalnost tužilaca i predsednika Udruženja tužilaca u emisiji Insajder debata tražilo od Državnog veća tužilaca informacije o tome čije stavove je Ilić zastupao u emisiji. Državno veće odgovorilo je da je shodno Ustavu Srbije svakome garantovana sloboda govora i mišljenja.

„Tražena informacija nije informacija od javnog značaja, jer nije nastala u radu ili u vezi s radom organa javne vlasti, niti je sadržana u određenom dokumentu. Ujedno, obaveštavam Vas da shodno članu 46. Ustava Republike Srbije svakom je jemčena sloboda mišljenja i izražavanja“, navodi se u odgovoru Državnog veća tužilaca.

Goran Ilić: Govorio sam kao slobodan čovek i ne nameravam da bilo šta menjam

Goran Ilić nije želeo da komentariše saopštenje Udruženja sudija i tužilaca, navodeći da ga nije pročitao, ali da „obećava da će to jednog dana uraditi“. Na pitanje da razjasni u kojoj funkciji je govorio u Insajder debati Ilić kaže da je govorio kao slobodan čovek.

„Možda, nisam u pravu, ali čini mi se da kada se na ovim prostorima postavi pitanje - u kom svojstvu si ti govorio ili u čije ime si ti govorio, da to u stvari znači "odakle tebi pravo da uopšte govoriš"! Zbog toga sam oduvek smatrao da na to pitanje treba da se odgovori "govorio sam kao slobodan čovek, verujući u slobodu čovekovu! Dakle, govorio sam kao slobodan čovek i u tom pogledu ne nameravam da bilo šta menjam“, kaže Goran Ilić.

Goran Ilić je predsednik Udruženja tužilaca, zamenik republičkog tužioca i sa te funkcije i je izabran za člana Državnog veća tužilaca. Kao član državnog veća imenovan je za Poverenika  za samostalnost tužilaca 2017. godine.

Tužioci u Srbiji se vrlo retko pojavljuju u javnosti, iako oni vode istrage. Zato je važan odgovor Državnog veća koje citira i preporuku Komiteta ministara Saveta Evrope da nosioci javnotužilačke funkcije imaju efektivno pravo na izražavanje mišljenja i uverenja.

„Kao i pravo da učestvuju u javnim diskusijama koje se tiču zakona, pravosuđa, kao i promocije i zaštite ljudskih prava“, navodi Državno veće.

Udruženje sudija i tužilaca osnovano u septembru ove godine je 24. oktobra postavilo tri pitanja: čije će stavove Goran Ilić zastupati u Insajder debati - Udruženja tužilaca ili Državnog veća tužilaca i da li je Državno veće donelo odluku da ga Ilić zastupa. Interesovalo ih je i da li je Državno veće tužilaca zauzelo stav o najnovijim ustavnim amandmanima od 15. oktobra 2018. godine.

Zahtev poslat na dan emitovanja insajder Debate: Želeli smo da isprovociramo DVT da zauzme stav o amandmanima

Zahtev za pristup informacijama podnet je posle snimanja emisije Insajder debata koja je na N1 emitovana u sredu 24. oktobra. Nakon što su dobili odgovor od najvišeg tužilačkog tela Udruženje sudija i tužilaca izdalo je i saopštenje iz kojeg je jasno i da ih je zanimalo u kom svojstvu je govorio njihov kolega Goran Ilić u Insajder debati i navode da su zabrinuti zbog stanja u Državnom veću tužilaca, a u vezi s Ustavnim amandmanima.

Goran Ilić

Državno veće tužilaca im je odgovorilo je da nije razmatralo poslednju verziju amandmana, pa nije zauzimalo ni stav. Navedeno je i da je Poverenik ovlašćen da preduzima radnje na podizanju svesti i jačanju samostalnosti tužilaca i obaveštava javnost o nedozvoljenom uticaju na tužioce, te da Veće ne donosi posebne odluke za konkretne slučajeve.

Na pitanje Insajdera kako je moguće da postavljaju pitanje da li postoji odluka o javnom nastupu Poverenika, ako se kao udruženje zalažu za transparentnost, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović kaže, da baš zato to i čine, jer nije jasno kada članovi Veća uključujući i Poverenika nastupaju kao izborni članovi, a kada kao predstavnici strukovnih udruženja. Ipak, navodi da je cilj pitanja bio da se isprovocira DVT.

„Našom inicijativom želeli smo da isprovociramo DVT da zauzme zvaničan stav o u vezi s amandmanima na Ustav za koje mislimo da su najvažnije pitanje za nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca“, kaže Stefanović.

On dodaje da šest izbornih članova, tužilaca, nije godinu dana iniciralo zakazivanje sednice Veća na kojoj bi bio zauzet stav o amandmanima na Ustav.

„Zar to nije najvažnije“, kaže Stefanović

Stefanović ističe i da Udruženje na čijem je čelu pozdravlja tematske emisije kao što je Insajder debata.

Gosti Insajder debate 24. oktobra bili su ministarka pravde Nela Kuburović koja je takođe i član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, kao Ivana Josifović, sudija i predsednica Upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca koje je osnovano u septembru ove godine. Baš to udruženje poslalo je pitanja Državnom veću tužilaca, a da to u čije ime gosti govore nije postavljeno kao pitanje u Debati.

Pogledajte celu emisiju Insajder Debata o stanju u pravosuđu i najavljenim izmenama ustava

Izvor: Insajder