DSK uputio ultimatum Samoopredeljenju: Sporazum o novoj vladi do kraja nedelje

Dva dana nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači imenovao lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija za mandatara za sastavljanje nove vlade, lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa uputio mu je ultimatum – da u roku od pet dana preduzme korake u pravcu postizanja sporazuma o novoj vladi, pišu kosovski mediji, a prenosi KoSSev.

Kosovo

Višemesečni koalicioni pregovori DSK i Samoopredeljnje ne idu u dobrom smeru, piše KoSSev.

Predstavnici dve partije svakodnevno putem medija upućuju kritike jedni drugima, ponude i kontraponude za formiranje koalicionog sporazuma koje se ne usvajaju.

Uprkos roku od 15 dana koji Kurti ima da novoj skupštini predloži sastav vlade, a koji je počeo da teče od preuzimanja mandata, zvaničnih sastanaka između lidera Samoopredeljenja i DSK još uvek nema.

Najnoviji razvoj događaja za formiranje nove vlade obeležio je ultimatum lidera DSK Ise Mustafe da Kurti u roku od pet dana, tj. do kraja ove nedelje, preduzme korake u pravcu postizanja sporazuma o formiranju zajedničke vlade.

Nakon jučerašnjeg sastanka Predsedništva DSK-a, Mustafa je još jednom od Samoopredeljenja zatražio uravnotežen sporazum.

„U suprotnom treba konstatovati da nema uslova za postizanje dogovora između DSK i Samoopredeljenja”, poručio je Mustafa.

Ultimatum DSK dolazi ujedno dan nakon što je Mustafa potvrdio da postoji diplomatski pritisak za brzo formiranje vlade, te da na postizanju sporazuma insistiraju ambasadori zemalja Kvinte i Evropske unije.

Duže od tri meseca predstavnici Samoopredeljenja i Demokratskog saveza, dve stranke pobednice izbora održanih 6. oktobra, razgovaraju o formiranju koalicije. 

Pre samo dva dana kosovski predsednik Hašim Tači objavio je odluku kojom je i zvanično Aljbina Kurtija proglasio za mandatara za formiranje nove kosovske vlade.

Inače, Demokratski savez Kosova je zahtevao funkciju predsednika Skupštine do izbora predsednika Kosova, kada bi taj položaj prepustili Samoopredeljenju.

Samoopredeljenje je odgovorilo da smena novog predsednika Skupštine Glauka Konjufca ne dolazi u obzir.

Demokratski savez Kosova je ostao pri stavu da vlada ima 12 ministarstva - po pet za svaku partiju i dva za manjine.

Prema predlogu DSK, do izbora predsednika Kosova Samoopredeljenje ima premijera, prvog potpredsednika Skupštine, drugog potpredsednika Vlade i pet ministarstava, dok će DSK imati predsedavajućeg Skupštine, drugog potpredsednika Skupštine, prvog potpredsednika vlade i pet ministarstava.

DSK će imati predsednika Kosova, koga će sama predložiti.

Prethodno je Samoopredeljenje predložilo povećanje broja ministarstava sa 12 na 14, od toga šest za DSK, pet za svoju stranku i tri ministra iz manjinskih zajednica, dok DSK ne prihvata povećanje broja ministarstava.

Prema konačnim rezultatima prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, Samoopredeljenje je osvojilo 26 odsto glasova (32 mandata), a na drugom mestu je DSK sa 24,48 odsto (29 poslanika).

Samoopredeljenje i DSK su programski dogovor o novoj vladi Kosova postigli još 8. novembra, ali tada, kako je saopšteno, nije bilo razgovora o personalnim rešenjima.

Izvor: KoSSev, Insajder