Đukanović: Ako SPC bude insistirala na nacionalnoj crkvi, moraće da se stvori crkva nacionalnih Crnogoraca

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je danas da ako Srpska pravoslavna crkva bude insistirala na crkvi nacionalnih Srba moraće da se stvori crkva nacionalnih Crnogoraca.

Milo Đukanović

"Ne mislim da je to najbolje rešenje, bolje je da imamo pravoslavnu crkvu koja će okupiti sve pravoslavne vernike, ali ne možete nametnuti sva rešenja koja mislite da su opravdana. Nekad morate posegnuti i za manje racionalnih rešenjima", rekao je Đukanović na Cetinju na konferenciji za novinare povodom dve godine od stupanja na dužnost.

Prema njegovim rečima, dijalog je postojao i postoji i danas van javnosti između SPC i Vlade sa najavom nastavka dijaloga ekspertskih timova.

"Mislim da ovo pitanje pre svega zavisi od spremnosti eparhija SPC u Crnoj Gori, od spremnosti vrha SPC da prestanu sa nipodaštavanjem države Crne Gore. Ne želim da vas podsećam na sve izrečene reči na račun Crne Gore. Sa te platforme se ne može biti partner. Crna Gora nije izrekla nijednu ocenu na račun SPC do one kojom smo se trudili da zaštitimo svoj integritet. Kako graditi kompromis sa nekim ko je tako rezistentan u odnosu na istinu i činjenice", rekao je Đukanović.

Đukanović je poručio da je sada vreme da Crna Gora vrati i autokefalnu crkvu "i to znaju oni koji joj se protive".

"Ići ćemo svako svojim putem", poručio je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje ima li njegove uloge u hapšenju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika, istakao je da se oni nisu našli na meti državnih organa zbog svog poziva, već zbog toga što su smatrali da im pripada pravo da ne poštuju naredbe kojih se treba pridržavati u borbi protiv korona virusa.

"Ne može biti privilegovanih, pa ni kad nose mantije", naveo je Đukanović.

“Anfilohije se malo zaneo”

Odgovarajući na optužbe mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija da mu "nisu smetale ruske pare kada je pravio državu", Đukanović je rekao da ne može imati dokaza jer to ne postoji kao mogućnost.

"Amfilohije se malo zaneo. Nisam dužan nikome a ni Crnoj Gori. Ni Zapadu, ni Istoku. Tu smo gde smo. Zato smo toliko svoji", poručio je on.

On je najavio da će izbori biti održani do kraja septembra.

"Početak septembra, kraj septembra, kraj avgusta... Videćemo. Nakon prve faze obavićemo politički dijalog sa svim stranama, da učestvuju na izborima, iz toga ćemo pokušati da dodjemo do rešenja i prihvatljivog datuma većini koji ce učestvovati na izborima", kazao je Đukanović.

Upitan da li će se kao predsednik države uključivati u izbornu kampanju svoje partije, Đukanović je rekao da ne postoji zakonska prepreka za to.

"Postoji praksa, ali u odnosu na praksu, naša procena je bila da nam je potreban ukupan potencijal. Procenićemo potrebu uključivanja, a kao neko ko je predsednik, smatram da imam svako pravo da u toj kampanji učestvujem", dodao je Đukanović.

Izvor: Beta