Đukanović o crkvenoj imovini: SPC zacrtava prostor "velike Srbije"

Srpska pravoslavna crkva sa svoje četiri eparhije u Crnoj Gori zacrtava prostor "velike Srbije", rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, komentarišući nedavnu optužbu partijarha Irineja da Predlogom zakona o verskim zajednicama atakuje na crkvenu imovinu.

Milo Đukanović

"Sa svoje četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične, ona zacrtava prostor velike Srbije i ona na taj način potcrtava ono što je njena misija, a to je kada državne politike naprave grešku, a po njima je nezavisnost Crne Gore greška, greška Srbije koja je to dozvolila, tu je crkva da to vremenom ispravi", izjavio je Đukanović za N1, dodajući da SPC čuva “infrasrukturu velike Srbije”.

Prema rečima Đukanovića, sporni Predlog zakona o verskim zajednicama, protiv koga se pobunila SPC, neće osporavati njeno postojanje, niti bilo koje pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Mi smo demokratsko društvo. Nije to problem. Problem je jedno od temeljnih prava, kanonsko pravo, a to je da organizacija pravoslavne crkve prati organizaciju države", naveo je Đukanović.

Podsetimo, Mitropolija crnogorsko-primorska i tri eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) pre četiri dana su zatražile od Vlade Crne Gore da "u razumnom roku" povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti i pripremi novi. Kako je tada objašnjeno, postojeći akt usmeren je protiv SPC, a predloženim rešenjima "produbljuju se podele i iniciraju, podstiču i raspiruju bratoubilaštvo i sukobi na verskoj i etničkoj osnovi".

Odredbe predloga zakona predviđaju da sve verske zajednice u Crnoj Gori moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta i biti prepoznata kao državna, što je izazvalo oštro protivljenje Mitropolije crnogorsko-primorske.

Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojila crnogorska vlada, zategao je odnose između Srbije i Crne Gore, a na pomenutu odredbu su, pored Srpske pravoslavne crkve, reagovali i srpski zvaničnici. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja takav predlog jer bi, kako je rekao, njegovo usvajanje „neminovno ugrozilo inače dobre odnose dve zemlje“, na šta je crnogorska vlada odgovorila „da ne dopušta bilo kome da utiče na njene odluke“.

Izvor: N1, Insajder