Đurić na pitanje Insajdera o optužbama protiv Radoičića: Pokušaj da se oslabi srpska zajednica na Kosovu

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije je, komentarišući izjavu kosovskog tužioca Sile Hodže za Insajder da je protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića podignuta i krivična prijava za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima, rekao da Prištini ništa ne veruje dok ne vidi, kako je rekao, „debele, konkretne i međunarodno potvrđene dokaze“.

Marko Đurić

„Do tada su za mene oni progonitelji Srba na Kosovu, do tada dok nekog progone, to znači da on radi nešto suprotno njihovim interesima, a to znači možda i u našem interesu“, rekao je Đurić odgovarajući na pitanja Insajdera.

Podsetimo specijalni kosovski tužilac Sile Hodža izjavio je juče za Insajder da, osim što je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić osumnjičen da je uključen u ubistvo Olivera Ivanovića, protiv njega je podneta i krivična prijava za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

„Dobio sam dopunsku krivičnu prijavu protiv Radoičića. Prilikom pretresa njegovog stana pronađeno je 75 grama kokaina. On se sumnjiči za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima“, rekao je za Insajder Sile Hodža, specijalni kosovski tužilac.

Đurić je na pitanje da li ima informaciju o novoj krivičnoj prijavi rekao da „zna da ima mnogo onih koje nervira što se na Srbi na Kosovu drže tvrdo i čvrsto“.

„Onih koji bi želeli da zvaničnike Srpske liste između ostalog i Radoičića, Rakića… na različite načine pritisnu. Protiv nekih od njih podneli su određene prijave, neke od njih pokušali da uz specijalne jedinice hapse, a ja lično mislim da su pokušali da ih likvidiraju“, naveo je Đurić.

Đurić je podsetio je da su jedinice kosovske policije upale s dugim cevima i zoljama u Radoičićev stan u kome su bili supruga i maloletno dete i naveo da taj način govori da su želeli „nešto drugo“, a ne da ga uhapse.

„Ne verujem ni u kakve njihove laži koje su pokušaj da se oslabi srpska zajednica na Kosovu“,  naveo je Đurić.

Srpske sudije i tužioci duže od godinu dana rade po kosovskim zakonima

Briselski sporazum, koji je 2013. u ime Beograda potpisao tadašnji premijer Ivica Dačić, predvideo je da pravosudne vlasti na Kosovu budu integrisane i rade u okviru kosovskog pravnog okvira. Dve godine kasnije potpisan je i Sporazum o pravosuđu, koji je predvideo da pravosudne institucije primenjuju kosovski zakoni. Paraf na taj dokument stavio je Aleksandar Vučić, koji je u to vreme bio premijer. U Briselu su 31. avgusta 2017. predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači postigli dogovor o primeni Sporazuma o pravosuđu što je podrazumevalo integraciju sudija i tužilaca u kosovski pravosudni sistem.

Srpske sudije i tužioci na Kosovu su 6. novembra 2017. počele da rade u okviru kosovskog pravosudnog sistema, što je bio i početak primene Sporazuma o pravosuđu Beograda i Prištine. Time su paralelne srpske pravosudne institucije prestale da postoje. 

On je podsetio da se i dalje, kako je naveo, „bez ikakvih dokaza“ u zatvorima na Kosovu nalazi nekoliko uhapšenih osumnjičenih da su uključeni u ubistvo Olivera Ivanovića.

„I ni za šta nisu pružili valjane dokaze, već su se bavili medijskim aspektom kako da Srbe, Srpsku listu i interese Srbije što više ocrne“, naveo je Đurić.

On je kosovske vlasti optužio da se bave „takvim stvarima“ i da bi im bilo bolje da posle 20 godina da počnu da kažnjavaju odgovorne za stvarne ratne zločine.

Na konstataciju novinara Insajdera da je Srbija potpisivanjem Briselskog sporazuma priznala kosovsko pravosuđe, Đurić je rekao da to nije tačno.

„Vi izgleda niste do kraja pročitali Briselski sporazum. Našu komunikaciju sa prištinskim institucijama imamo isključivo preko misije Unmika, baš jer ne priznajemo te institucije”, rekao je Đurić.

Kosovski tužilac traži saslušanje samo na Kosovu

Radoičićev advokat Živojin Jokanović je za Insajder izjavio da je juče u kosovskom tužilaštvu zatražio da Radoičić bude saslušan u centralnoj Srbiji. Tom prilikom nam, međutim, nije otkrio informaciju da se potpredsednik Srpske liste sumnjiči za nova krivična dela.

S druge strane, kosovski tužilac je juče naveo da Radoičić može da bude saslušan samo na teritoriji Kosova.

Osnovni sud u Prištini je 24. januara po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova, izdao nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića. Kako je tada izjavio Hodža, Radoičić će biti uhapšen samo ako dođe na Kosovo.

Nakon zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine, policija je u novembru prošle godine pokušala hapšenje Radoičića u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali ga nije pronašla u njegovom stanu. 

Tada su u akciji specijalnih policijskih snaga ROSU uhapšeni pripadnici KPS Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao i Marko Rošić. Kako je tada saopšteno, oni su privedeni u sklopu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića i njima je Sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana.

Samo dan pre ove akcije Radoičić je bio u Beogradu na sastanku Srpske liste sa predsednikom Srbije, koji su snimali svi mediji. U prvom trenutku nakon hapšenja nije se znalo gde je Radojičić, da bi MUP Srbije tri dana kasnije saopštio da ga je saslušao, ne navodeći gde.

Potom su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić javno tvrdili da je Radoičić prošao poligraf i da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. Radoičić se već 29. novembra zajedno sa predstavnicima Srpske liste sastao ponovo sa predsednikom Vučićem.

Na javnom servisu predsednik Srbije tvrdio je i da je Radoičić saslušan neformalno i na Kosovu još 21. februara, ali da je Priština to krila.

„Oni su sada hteli da ga ubiju. Prvo je ucenjivan jedan drugi čovek, pripadnik narko-klana uhapšen na Kosovu po crnogorskoj poternici, kome je nuđeno da optuži Radoičića da bi mogli da upakuju priču i optuže Beograd. Pošto on to nije mogao da im kaže i učini, oni su došli do ovoga”, rekao je Vučić krajem novembra za RTS.

Izvor: Insajder