Đurić o poligrafskom testiranju Radoičića: To nije sudski dokaz, ali nedvosmisleno govori da li je neko kriv ili ne

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, izjavio je da je Milan Radoičić, koga kosovska policija traži zbog istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, prošao poligrafsko testiranje, na kojem je „utvrđeno da on nije počinilac zločina“. Na konstataciju novinara da poligraf nije validan dokaz i da bi Đurić kao pravnik to trebalo da zna, direktor Kancelarije za Kosovo rekao je da poligraf, iako nije sudski dokaz, nedvosmisleno govori da li je neko kriv ili ne.

Marko Đurić Foto: Srđan Ilić

„Radoičić je dao iskaz srpskim policijskim organima i najvećim stručnjacima koje ova država ima. Na poligrafu je utvrđeno da on nije počinilac zločina. A oni traže odgovornog za ubistvo na srpskoj strani “, naveo je Đurić i dodao da je namera Prištine bila da se „Beograd okrivi za ubistvo Ivanovića, da se kaže da je Radoičić ubica i da se srpska strana dodatno oslabi“.

Kuburović: Priština nije dostavila dokaz da Radoičić ima veze sa ubistvom

Ministarka pravde Nela Kuburović danas je izjavila da je Milan Radoičić saslušan po odobrenju Tužilaštva za organizovani kriminal, a ne po zamolnici Prištine.

„Priština nije dostavila nijedan dokaz da Radoičić ima bilo kakve veze sa ubistvom. On je saslušan kako bi se otklonila svaka sumnja i tvrdnja Albanaca na KiM, da Srbija ima bilo kakve veze sa ubistvom Olivera Ivanovića“, navela je Kuburović, a prenose mediji.

Milana Radoičića je kosovska policija u petak pokušala da uhapsi u vezi sa istragom o ubistvu Olivera Ivanovića, ali ga nije pronašla u njegovom stanu. U međuvremenu, kako je zvanično saopšteno, on je saslušan u srpskoj policiji, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Radoičić „prošao poligraf i utvrđeno je da nije kriv“.

Đurić: Cilj Prištine je bio proterivanje Srba

Osim o nevinosti Radoičića, Marko Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare u ime Srbije pozvao EU i kompletnu međunarodnu zajednicu da „urazume Prištinu“, posle odluke da podigne takse na robu iz Srbije na 100 odsto.

„Srbija i Srbi sa Kosova su reagovali mirno i odgovorno na provokacije i poteze Prištine. Jasno je da je cilj Prištine bio da Srbe dovede u nemogući položaj, koji bi značio njihovo proterivanje sa Kosova. Srbija ne želi nikakav sukob, a namera Prištine je izazivanje ratnog požara“, naveo je Đurić.

On je dodao da će Srbi da nastave da poštuju Briselski sporazum i da će se Srbi vratiti u kosovske institucije čim Priština ukine svoje “diskriminatorske mere“. 

„Moja poruka Srbima na KiM je da je srpski narod ceo solidaran uz njih i da razumemo njihovu borbu za opstanak i ostanak na ognjištima, da se bore za svoje parče hleba, pravo da žive kao ljudi dostojnog života. Mirnim protestima je pokazana snaga, odlučnost, da se mudro borimo za ostvarivanje naših ciljeva“, naveo je Đurić i dodao da Srbi na Kosovu treba „da slušaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji ih je pozvao da ne žure sa daljim koracima, sa napuštanjem institucijama“. 

Izvor: Insajder