Đurić: Priština se u Berlinu ponašala neodgovorno, to je bio jedan od razloga za otkazivanje samita u Parizu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da se u Berlinu na pripremnom sastanku za samit u Parizu prištinska delegacija ponašala "neodgovorno", kao i da je to bio "jedan od razloga za otkazivanja tog samita".

Marko Đurić Foto: Srđan Ilić

Đurić je rekao da se na radnom pripremnom sastanaku u Berlinu, na kojem je trebalo da se razgovara o stvaranju preduslova za održavanje samita u Parizu, ništa konstruktivno nije moglo da se čuje.

On je naveo da je obavestio predsednika Srbije o tome kao i da je, između ostalog zbog toga, Aleksandar Vučić obavestio javnost da nema dobrih izgleda da će samita u Parizu biti.

"Predstavnici Prištine su se ponašali prema domaćinu bahato, a svakako srpska strana se ponašala odgovorno prema sebi i svojim građanima", rekao je Đurić.

On je naveo da su se na pripremnom sastanku predstavnici Prištine ponašali na neodgovoran način i da oni ne žele da dijaloga bude. Ukazao je da se to moglo videti i po izjavama kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, gde “samo govore o nezavisnosti kao konačnom ishodu i da im ne pada na pamet da ukinu takse”.

Na pitanje da li to pokazuje nemoć Evrope da posreduje u ovom dijalogu, Đurić je istakao da se, nažalost, pokazuje nemoć da se omogući sporovođenje onoga što je davno dogovoreno.

On je ocenio i da su u Prištini "nervozani" zbog činjenice da Srbija nastavlja "sa razvojem i sa napretkom", a da su sa druge strane na Kosovu "za više od jedne četvrtine niže plate".

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija ako se uključi Amerika tražiti da se uključi Rusija, Đurić je naveo da se Srbija "zalaže za izbalansiran način vođenja razgovora".

Prištinska Gazeta ekspres pre dva dana objavila je da je održan sastanak u Berlinu, na kojem su se sastali predstavnici Beograda i Prištine. Sa srpske strane na tom sastanku bio je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potom je tu informaciju potvrdio, navodeći da oko tog sastanka “nema nikakve tajne”, kao i da je bio dogovor sa Nemcima da se o sadržaju sastanka ne priča.

“To je bio običan pripremni sastanak za samit u Parizu”, rekao je Vučić.

Samit u Parizu, na kom je trebalo da razgovaraju najviši predstavnici Srbije i Kosova, a u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, na kraju je odložen. To je za Dojče vele potvrdila pres služba nemačke vlade.

Vučić je potom naveo da je "znao da Albanci ne žele ništa da učine".

„Organizatori ranije najavljenog pariskog skupa (nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron) ne žele da im se ponovi berlinski neuspeh. Bio sam u pravu, zato što sam razgovarao sa ljudima koji su pripremali sastanak“, poručio je Vučić.

Da će sastanak „sa sigurnošću 99 odsto” biti odložen, dan ranije rekao je Vučić. On je naveo da se Srbija ponašala konstruktivno i ozbiljno, da želi dijalog i rešenje, ali ne može da se uđe u razgovore u kojima mora reći unapred da će potpisati nezavisnost, a da se o taksama ne priča.

Izvor: Beta, Insajder