Đurić: Srbi na Kosovu i Metohiji da se okupe oko Srpske liste

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Đurić izjavio je danas da je za opstanak i budućnost tamošnjih Srba presudno da se okupe oko Srpske liste na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu 11. juna.

Marko Đurić

"Srbi na Kosovu i Metohiji ne izlaze na izbore u šest kolona, već u jednoj koloni koja se zove Srpska lista... Srbija se ujedinjuje i okuplja oko srpskih predstavnika na Kosovu i Metohiji, koji predstavljaju interese srpskog naroda", rekao je novinarima Đurić u Vladi Srbije posle sastanka premijera Aleksandra Vučića s predstavnicima Srpske liste.

On je naveo da će svi predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji upotrebiti sva sredstva da spreče krađu glasova i pokušaje zloupotrebe.

"Naš narod na Kosovu i Metohiji treba da se okupi oko Srpske liste, jer ona znači nastavak podrške srpskim institucijama na Kosovu i Metohiji, institucionalne veze sa državom Srbijom, čiji je Kosovo i Metohija sastavni deo", rekao je Đurić.

Istakao je da je jedino Srpska lista spremna da sačuva interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i da spreči formiranje vojske Kosova.

"Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije su jedino u stanju da u pokrajinskoj skupštini spreče formiranje takozvane Vojske Kosova. Albancima je ovaj put potrebno samo četiri od 10 poslanika iz redova Srba da formriraju Vojsku Kosova. Ne treba nikome da objašnjavamo šta bi to značilo za bezbendost Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

On je dodao da Albanci pokušajima da kupovinom dođu do pojedinih srspkih predstavnika. "Njihovo nastojanje je da uzmu najveći deo nealbanskog korpusa i stave pod svoju kontrolu", rekao je Đurić.

Đurić je rekao da Vlada Srbije nastavlja kontinuiranu podršku Srbima na Kosovu.

Sastanku sa premijerom su  prisustvovali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ministar za rad Aleksandar Vulin, ministar rudarstva Aleksandar Antić, predsednik Srpske liste Slavko Simić, Branimir Stojanović i drugi kandidati sa liste.

Parlamentarni izbori na Kosovu raspisani su za 11. jun. Srpske partije imaće na izborima šest lista - pet političkih stranaka i jedna koalicija. Liste sa kandidatima predale su Srpska lista, Progresivna demokratska stranka, Samostalna liberalna stranka, Srpski patriotski savez, Napredna snaga Kosova i jedna koalicija.

Ivanović: Nesloga među Srbima

Oliver Ivanović, jedan od lidera Srba sa severa Kosova i predsednik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda kaže da „nesloga“ vlada među Srbima na Kosovu već duže vreme i da zato izlaze na izbore u „pet kolona“.

Ivanović je, gostujući na N1, ocenio da je „preoštra“ izjava Marka Đurića da za Beograd postoji jedino Srpska lista. „Razumljivo je da će vlada najviše pomagati tu listu, ali ne bi smeli da isključuju druge. Takva izjava može da dovede do sukoba na terenu“, kazao je on.

Jablanović: Srpska lista prevaziđen projekat i promašena misija

Partija kosovskih Srba na čelu sa Aleksandrom Jablanovićem, doskorašnjim državnim sekretarom u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja za sada sigurno neće biti podrška Srpskoj listi. Ova stranka sa koalicionim partnerima samostalno izlazi na izbore.

"Srpska lista prevaziđen projekat i promašena misija", jer nije ostvarila ni jedan svoj bitan zadatak u poslednje tri i po godine, rekao je Jablanović.

"Naš najveći politički protivnik biće oni koji se služe najvećim i najbezobzirnijim lažima i obmanama. To su ljudi unutar Srpske liste koji su četiri godine lagali Srbe na Kosovu. Od lažnih obećanja o formiranju Zajednice srpskih opština, preko svega ostalog, do formiranja opštine naselja Prilužja-Plemetine", rekao je prilikom predaje liste Jablanović.

Sukob između Jablanovića i Srpske liste traje već nekoliko meseci, a neslogu srpskih političara na Kosovu krajem prošle godine pokušao je da smiri i premijer Aleksandar Vučić.