Dva dana nakon hapšenja, Atif Dudaković i svi privedeni pušteni da se brane sa slobode

Atif Dudaković i ostalih 11 bivših pripadnika Petog korpusa Armije RBiH osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima, pušteni su da se brane sa slobode, uz mere zabrane tokom suđenja. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je tek nakon 23 godine, izdalo nalog za hapšenje bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića i još 11 pripadnika tog korpusa, zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad Srbima na području zapadnokrajiških opština tokom 1995, iako su brojni zločini čak zabeleženi kamerama uključujući i izjavu „streljati na licu mesta“.

Hapšenje-ilustracija

Dudaković i ostali su uhapšeni u petak ujutro,a samo dva dana nakon toga pušteni su na slobodu. Naime, sud BIH danas je odbio predlog Tužilaštva za zadržavanje osumnjičenih, koje je traženo zbog toga što bi osumnjičeni mogli da ometaju istragu, prikrivaju dokaze i utiču na svedoke. Svi osumnjjičeni su pušteni na slobodu, uz mere zabrane.

Kako prenosi N1 odbrana je navela da su mere zabrane prihvatljive za njih, jer nisu restriktivne i odnose se, pre svega, na komuniciranje sa vojnicima i oficirima iz vojne operacije "Sana 95", ali i kontakte sa medijima na tu temu. O drugim pitanjima svi osumnjičeni mogu govoriti u medijima, na javnim skupovima, kažu branioci odbrane.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužiteljstva BiH, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u petak Dudakovića i još 11 pripadnika njegovog korpusa, zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad Srbima na području zapadnokrajiških opština tokom 1995.

Oni su osumnjičeni i za ratni zločin nad civilima bošnjačke nacionalnosti i pripadnicima Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, koji su bili lojalni Fikretu Abdiću.

"Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja zapadnokrajiških opština, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994", navodi se u saopštenju.

Tokom istrage protiv Dudakovića koja je vođena 12 godina, kako je navedeno, saslušano je više stotina svedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

Izvor: N1, Beta