Dva nova ministarstva – ekologije i evropskih integracija

Nova Vlada Srbije imaće 18 umesto 16 ministarstava, koliko ih je imala nakon parlamenatrnih izbora 2016. godine. 

Vlada Srbije

Prema Predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, uvode se dva nova ministarstva - ekologije i evropskih integracija.

Sednica Skupštine Srbije o izboru nove Vlade na čelu sa premijerkom Anom Brnabić počeće sutra u 10 časova, saopšteno je iz kabineta predsednice parlamenta Maje Gojković. Zahtev za održavanje sednice podnela su 152 poslanika.

Kako se navodi u današnjem saopštenju, Predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o ministarstvima biće jedina tačka dnevnog reda.

Predlagač zakona je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, a zakon je predložen po hitnom postupku.

Osnivanje Ministarstva životne sredine predloženo je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života gradjana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u toj oblasti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, piše u obrazloženju izmena.

Kako je poslove koji se odnose na zaštitu životne sredine do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, predložena je i izmena delokruga rada tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U obrazloženju je navedeno i da je predloženo osnivanje Ministarstva za evropske integracije usled značajno većih obaveza i obima posla u procesu pridruživanja EU. Predloženo je i ukidanje Kancelarija za evropske integracije jer će njene poslove preuzeti novoformirano ministarstvo.

Predložene su i izmene u delokrugu Ministarstva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koje se odnose na pripremu akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i  drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društava koji obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Predloženo je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Poslanici Skupštine Srbije počeće sutra razmatranje predloženih izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, čije je usvajanja prvi korak u izboru vlade Ana Brnabić.

Za izbor nove Vlade i premijera potrebno je da glasa 126 poslanika.

Vladajuća SNS je ranije najavila da ima dovoljan broj poslanika koji će glasati za novu Vladu Srbije a prema najavama rasprava o Predlogu ovog zakona trebalo bi da počne u subotu 24.juna na vanrednoj sednici. 

Nova Vlada trebalo bi da bude izabrana do 30. juna, kada ističe zakonski rok za formiranje vlade.