Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Srbiji, pacijenti na kućnom lečenju

U Srbiji su od jutros u 8 do večeras u 18 časova registrovana dva nova slučaja zaraze koronavirusom, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Sada je u Srbiji ukupno 48 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Klinika za infektivne bolesti Foto: Srđan Ilić

„U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 283 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja, do 18 časova, testirani su uzorci 15 osoba, od kojih su dva bila pozitivna. Pozitivni pacijenti nemaju težu kliničku sliku bolesti i nalaze se u kućnim uslovima“, objavljeno je na posebnoj stranici Ministarstva zdravlja, covid19.rs.

Kasno sinoć, samo nekoliko sati nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja u zemlji zbog epidemije koronavirusa, na televiziji Pink vanredno se obratio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je zbog ugrožene bezbednosti građana Republike Srbije na najvećem delu teritrije naše zemlje uputio pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kome zahteva da, u skladu sa ustavnim ingerencijama, preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništava.

Vlada Srbije je nakon današnje sednice uputila apel najstarijim građanima, koji su inače najugroženija grupa stanovništva, da u najvećoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju. Što manje izlazite iz kuće, izbegavajte fizički kontakt, mlađi neka obavljaju dnevne poslove – neki su od saveta.

Inače, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je zbog širenja koronavirusa „sasvim izvesno“ uvođenje zabrane rada školskih i predškolskih ustanova, koje će početi ponovo da rade kada se za to steknu uslovi.

Nadležne službe su krenule u vanredne kontrole apoteka i maloprodaja kako bi se sprečilo da se situacija sa koronavirusom iskoristi za sticanje ekonomske dobiti, izjavio je ministar za trgovinu, telekomunikacije i turizam Rasim Ljajić gostujući na RTS-u. On je dodao da građani koji primete da neko podiže cene proizvoda u apotekama to mogu da prijave na broj 011/26-99-610.

Vlada je saopštila da je donela odluku o privremenoj zabrani i ograničenju ulaska i kretanja u Srbiji stranim državljanima koji dolaze iz Francuske, Nemačke, Slovenije, Austrije, Španije, Grčke i Švajcarske, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti.

Izvor: Insajder