Dvojica hrvatskih ministara na komemoraciji Praljku

Komemoracija osuđenom za ratne zločine, hrvatskom generalu Slobodanu Praljku, počela je oko podneva u Zagrebu. Komemoraciji ne prisustvuju predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković.

Miroslav Tuđman na komemoraciji Slobodanu Praljku

Komemoraciji u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski prisustvuju, međutim, dvojica aktuelnih ministara u vladi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ministar branitelja Tomo Medved i odbrane Damir Krstičević.

U punoj dvorani je i haški osuđenik Dario Kordić, kao i osuđeni za ratne zločine nad srpskim civilima u Hrvatskoj, Mirko Norac. Među okupljenima je i kontroverzni hrvatski pevač Marko Perković Tompson.

Na komemoraciju su stigli i poštovaoci Slobodana Praljka iz drugih krajeva Hrvatske, ali i BiH. Oni su autobusima stigli u Zagreb.

Oproštajni govor održao je, među ostalima, sin pokojnog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, Miroslav Tuđman (HDZ).

"Ljudini poput Slobodana niko nije ravan", rekao je između ostalog Tuđman.

On je je ocenio da čin Slobodana Praljka "nije bio teatralan gest niti beg od odgovornosti, ni gest kukavice u strahu pred osudom, niti potez očajnika".

"Njegova poruka kristalno je jasna: Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prezirom odbacujem vašu presudu", rekao je Tuđman citirajući Praljkovu izjavu pre nego što je u sudnici popio cijanid.

Predsednik Hrvatskog generalskog zbora, Pavao Miljavac, rekao je da je Praljak generalima bio primer.

"Bio je general koji je branio domovinu i čast vojske na čijem je čelu bio", rekao je Miljavac.

Glumac Zlatko Vitez rekao je da je Praljak bio "ljudina".

"Uvrstio se među hrvatske mučenike i njegovo će ime zlatnim slovima biti upisano u hrvatsku istoriju", naglasio je Vitez koji je posle obraćanja recitovao Šekspira.

Komemoracija je trajala oko 40 minuta, a 200-tinjak građana pratilo je ispred dvorane putem razglasa. U predvorju je postavljena i knjiga žalosti.

U Zagrebu je zbog komemoracije posebna regulacija saobraćaja, a popodne se održava i misa.

Slobodan Praljak sahranjen je u četrvrtak u Zagrebu, u potpunoj diskreciji.

Na poslednjem ispraćaju na zagrebačkog groblju Mirogoj bili su samo članovi porodice i najbliži prijatelji, one koje je Praljak naveo u oproštajnom pismu.

Praljak je umro pošto je u sudnici Haškog tribunala, neposredno pošto ga je sud pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog progona Muslimana, 1993-94. godine, popio cijanid. Nedugo zatim, umro je u haškoj bolnici.

Izvor: Beta