Efektiva: Banka prvostepenom presudom obavezana da dužniku kredita u švajcarcima vrati razliku od 2,45 miliona dinara

Organizacije Efektiva saopštila je doneta prva provstepena presuda kojom je odlučeno da su odredbe ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima ništavne. Kako navode, Osnovni sud u Novom Sadu doneo je presudu koja se u poptunosti oslanja na stav Vrhovnog kasacionog suda iz prošle godine.

Pravda, sud, ilustracija

Kako navodi Efektiva, radi se o kreditu iz 2007. godine, koji je podignut u iznosu od 85.000 chf. “Nalazom veštaka je utvrđeno da je korisnik na ime otplate kredita ukupno vratio iznos od cca 10.800.000 din, a da bi indeksacijom tog kredita u evro, za isti period otplate vratio oko 8.350.000 din”, dodaje se u saopštenju.

Sud je, kako dodaju, presudio da banka dužniku mora da vrati razliku od 2.450.000 din.

“U narednom periodu očekujemo još ovakvih presuda, s obzirom da se radi o pravnom pitanju za koje je Vrhovni sud zauzeo jasan stav o nedozvoljenosti ugovaranja valutne klauzule u CHF”, ističe Efektiva.

Podsetimo, u aprilu prošle godine Vrhovni kasacioni sud zauzeo je stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava. Ništavan je ugovor o kreditu i ukoliko banka pre zaključenja ugovora njegovom korisniku nije dostavila pisanu informaciju o svim rizicima i mogućim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.

VKS je tada sugerisao kao privremenu meru i zabranu aktiviranja hipoteke.

Reagujući na ovu odluku Vrhovnog suda, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je dobra vest što je VKS zauzeo stav o ugovorima koje su banke sklapale sa korisnicima kredita u švajcarskim francima, ali je i dodala da je reč o “pravnom stavu koji nije obavezujuća odluka”.

Prema tadašnjim podacima, u Srbiji je oko 16.800 građana zaduženo u francima, a njihov dug prema bankama je značajno uvećan zbog jačanja švajcarske valute. Oni koji su pre nešto više od decenije uzeli kredite u švajcarskoj valuti, najčešće za kupovinu stana, mesečna rata porasla je i troduplo, jer je franak od 2007. godine do danas sa 48 dinara porastao na oko 104 dinara.

Neposredno pre odluke Vrhovnog kasacionog suda građani sa kreditima u švajcarskim francima protestovali su ispred ovog suda u Nemanjinoj, a neki od njih su štrajkovali i glađu tražeći da se sud izjasni da li su krediti u “švajcarcima” ništavni ili ne. Protest ispred Vrhovnog kasacionog suda ogranizovalo je Udruženje građana zaduženih u francima CHF Srbija jer je, kako su naveli, Kasacioni sud u nekoliko slučajeva dosad donosio kontradiktorne presude povodom tužbi građana koji su zaduženi u švajcarskoj valutu, pa je jedan od zahteva članova CHF Srbija da taj sud donese jasan stav po kojem će postupati sudovi.

U jednom trenutku njih je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tada poručio da će predstavnici države spremni da razgovaraju kako bi rešili njihov problem odnosno kako bi kredite mogli da indeksiraju u evrima. On je naveo da bi to državu koštalo oko 120 miliona evra.

Ubrzo je Skupštini Srbije dostavljen Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima kojim je predviđeno da trošak republičkog budžeta za njegovo sprovođenje bude skoro 100 miliona evra (11.686.680.000 dinara).

Skupština Srbije je 25. aprila zatim usvojila Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Predstavnici udruženja Efektiva protestovali su protiv donošenja leks specijalisa koji bi, prema najavama, trebalo da reši problem građana zaduženih u švajcarskim francima. 

Ovom zakonu se usprotivilo ranije i samo Udruženje CHF Srbija, koje predstavlja građane zadužene u švajcarskim francima “jer se banke ne mogu amnestirati”. Međutim, predsednica Udruženja građana CHF zaduženih u švajcarskim francima Jelena Pavlović kasnije je ocenila da je taj zakon dobra vest za sve dužnike u ovoj valuti i rezultat kompromisa svih učesnika u pregovorima.

Fiskalni savet Vlade Srbije je tada saopštio da nije opravdano da se budžetska sredstva koriste za rešavanje problema s kreditima indeksiranim u švajcarskim francima. Savet je upozorio i da predloženi zakon o konverziji tih kredita predstavlja presedan koji nosi fiskalne rizike, navodeći da bi problem trebalo rešavati bez neposrednih budžetskih troškova, uz proglašavanje bankarske prakse nezakonitom.

Izvor: Insajder