Efektiva: Sedam novih presuda u korist građana za naplatu obrade kredita

Udruženje potrošača Efektiva objavilo je danas sedam novih prvostepenih presuda u korist klijenata koji su tužili banke zbog neosnovane naplate troškova za obradu kredita.

Presuda u korist građana za naplatu obrade kredita

Kako se navodi, dve presude je doneo sud u Novom Sadu, a pet sud u Somboru. U njima se navodi da banka nije imala pravo da naplati proviziju za obradu kredita.

"Provizija za puštanje kredita u tečaj obračunava se i naplaćuje prilikom puštanja kredita u tečaj, jednokratno na šalteru banke, a iznosi 1,5 odsto od iznosa kredita, proglašava se ništavnom i ne proizvodi pravno dejstvo", navodi se u jednoj o odluka suda u Novom Sadu koji je naložio banci da isplati klijentu blizu 38.000 dinara sa zateznom kamatom.

I u ostalim presudama, navodi se slično obrazloženje kojima se naplata provizije proglašava ništavnom.

Presude možete videti ovde.

Svako ko je u poslednjih 15 godina uzimao kredit ima osnov da tuži banke

Podsetimo, građani su počeli masovno da tuže banke nakon što je krajem 2017. godine Apelacioni sud u Beogradu doneo pravosnažnu presudu u korist klijenta, jer je banka nesnovano naplaćivala troškove obrade kredita.

To znači da svi građani koji su u poslednjih 15 godina uzeli kredit imaju osnov da putem tužbe od banke traže povraćaj novca, objasnio je ranije za Insajder predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović.

Iz udruženja "Efektiva" ranije su navodili da su banke spornim odredbama ugovora u poslednjih 15 godina od klijenata naplatile više od 100 miliona evra, kao i da klijenti mogu da zatraže besplatnu pravnu pomoć za pisanje tužbi sudu u tom udruženju.

Trošak obrade kredita banke naplaćuju kao jednokratni trošak prilikom odobravanja pozajmice. Prosečan procenat naplaćene provizije je oko jedan odsto i odbija se od ukupnog iznosa odobrenog kredita. Prema podacima Udruženja Efektiva, banke u Srbiji su na ovaj način u poslednjih 15 godina naplatile više od 100 miliona evra.

„Banke će i dalje naplaćivati obradu kredita, sud je pogrešio“

Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije je rekao da će banke, bez obzira na presude, nastaviti sa tom praksom.

Banke, prema njegovim rečima, nemaju razloga da odustanu od toga jer ih štiti zakon, i da to potvrđuju druge dve presude koje su donete u korist banke.

"U presudama, sudovi koji su presuđivali u korist klijenata, navođen je taj član Zakona o obligacionim odnosima 1.065, ali se ne navodi sledeći član koji to dopušta, i ugovor koji to reguliše i drugi zakoni koji to dopuštaju. Jasno vam je onda, zašto bi banke odustale od nečega našta imaju pravo", naveo je ranije generalni sekretar UBS.

Predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" Dejan Gavrilović naglasio je da tvrdnja Udruženja banaka Srbije da za takvu odluku ne postoji zakonski osnov, samo je njihov pokušaj da obeshrabre građane da tuže banku.

Međutim, i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je poručila da poslovne banke, pored kamate, ipak imaju pravo da naplate te troškove, ali da moraju u ugovoru jasno da navedu taj trošak.

Pošto Zakon o bankama reguliše poslovanje banaka, a NBS ima regulatornu i nadzornu funkciju, ako bi se NBS mešala u rad banaka izašla bi, kako je rekla, iz svojih nadležnosti i to bi bilo suprotno slobodnom tržištu.

Izvor: Beta, Insajder