EK rezervisala još 400 miliona doza potencijalne vakcine protiv koronavirusa

Evropska komisija je objavila da je rezervisala do 400 miliona doza potencijalne vakcine protiv koronavirusa koju razvija američka korporacija Džonson end Džonson.

Vakcina, ilustracija / Foto: John Cairns, University of Oxford via AP

Na kraju prve faze pregovora, okončane juče, postignut je načelan dogovor da EU, kada budu potvrđeni bezbednost vakcine i njeno dejstvo na koronavirus, može da kupi 200 miliona doza u ime svih članica EU, a da kasnije može da nabavi dodatnih 200 miliona doza vakcine.

Prethodno je EK objavila da je rezervisala i 300 miliona doza potencijalne vakcine protiv koronavirusa koju razvija francuska kompanija Sanofi.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen tada je izjavila da Komisija čini sve što je u njenoj moći da Evropljani imaju brz pristup vakcini koja je bezbedna i štiti od koronavirusa.

Komisija će, kako se navodi u saopštenju, nastaviti "intenzivne razgovore" i s drugim proizvođačima vakcine.

Pre nekoliko dana ruski predsednik Vladimir Putin objavio je da je u toj zemlji registrovana prva vakcina protiv kovida19, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) oprezno je reagovala na tu vest, podsećajući da su neophodne rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine.

Izvor: Beta