EK: Zapadnom Balkanu 70 miliona evra za nabavku vakcina protiv koronavirusa

Evropska Komisija (EK) je usvojila paket od 70 miliona evra za pomoć zemaljama Zapadnog Balkana u pristupu vakcinama protiv Kovid-19 koje su nabavile države članice Evropske unije, a reč je o sredstvima u u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Evropska unija EU / Foto: Pixabay

To će, kako je navedeno, omogućiti zemljama Zapadnog Balkana da kupe određeni broj vakcina iz Ugovora o kupovini EU sa šest proizvođača, s tim što će pojedine države članice EU i podeliti deo svojih unapred dobijenih doza.

Paket će biti distribuisan u vidu grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju.

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe će pomoći regionu da završi strategije vakcinacije u skladu sa preporukama EK.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji ocenjuje da je tokom čitave pandemije EU pokazala da Zapadni Balkan tretira kao privilegovanog partnera.

"U tom duhu nastavljamo da delujemo i u slučaju vakcina, preduzimajući korake koji omogućavaju brz početak kampanja vakcinacije kritičnom osoblju i najranjivijim grupama u regionu. Brza vakcinacija biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju društveno-ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana", poručio je Varhelji.

U Briselu je navedeno da će kroz međunarodnu inicijativu Kovaks, za koju su se zemlje Zapadnog Balkana prijavile, isporuka vakcina početi kasnije od kampanja vakcinacije u EU, ali da će EU "popuniti taj jaz" tako što će regionu omogućiti pristup određenom broju doza iz svojih kupoprodajnih ugovora.

Iako je u jednom delu država EU vakcinacija počela tokom vikenda, danas zvanično počinje ovaj proces na celoj teritoriji Evropske unije.

Evropska Agencija za lekove je prošle nedelje odobrila vakcinu prozvođaca Fajzer/BioNTek, a u prvoj nedelji januara treba da se odobre i ostale vakcine. Evropska unija ima svega šest ugovora sa prozvođačima vakcina protiv koronavirusa.

Izvor: N1, RTS, Beta