„Ekološki ustanak” završen protestnom šetnjom: Borba za ekološki patriotizam (VIDEO)

Uz tek delimično poštovanje protivepidemijskih mera, na platou ispred Skupštine Srbije održan je skup “Ekološki ustanak” u organizaciji više ekoloških udruženja Srbije. Govornici su pozivali na borbu za očuvanje čistih voda i vazduha i održavanje šuma, a ukazano je i na štetnost projekta iskopavanja jadarita u dolini Jadra. Nakon iznetih zahteva, okupljeni su krenuli u šetnju do Vlade Srbije, sedišta kompanije Rio Tinto i RTS-a. 

Ekološki ustanak ispred Skupštine Srbije, 10. april 2021. Foto: Srđan Ilić

Pesnik Ljubivoje Ršumović ukazao je da je danas potreban ekološki patriotizam i pozvao na borbu protiv pohlepe investitora i uništavanja reka.

"Moramo se boriti protiv pohlepe svake vrste, jer pohlepa je stavljanje potoka i reka u cevi da bi se dobilo nešto malo kilovata", rekao je Ršumović.

Ekološki ustanak,10. april 2021 Foto: Srđan Ilić

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić upitao je da li je Ministarstvo rudarstva i energetike nacionalna institucija, koja radi u interesu naroda ili u interesu multinacionalnih kompanija, navodeći da se istraživanja litijuma vrše ne samo kod Loznice i Valjeva već i u selu Dobrinja kod Požege.

„Ako je po zakonu, onda su to loši zakoni i treba ih menjati“, dodao je Ristić.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta Odbranimo reke Stare planine je konstatovao da je „u toku sveopšti napad na sve što je zdravo u ovooj zemlji“ i poručio da su građani došli da kažu „ne“ na sve ono što skrnavi prirodu.

Ekološki ustanak,10. april 2021 Foto: Srđan Ilić

On je podsetio na zahteve više od 80 ekoloških organizacija.

„Šta da zahtevamo, da nam decu ne truju sumpor-dioksidom? To se ne zahteva to se brani“, rekao je Jovanović.

On se obratio Rio Tintu rečima: „Propašće vam svaki evro koji ste uložili da trujete našu Srbiju“.

„Ovo je naša zemlja. Dobrodošli ste svi, ali pod jednim uslovom - nema trovanja naše dece“, rekao je.

Aleksandar Jovanović Ćuta, Ekološki ustanak,10. april 2021 Foto: Srđan Ilić

On je pozvao okupljene da odustanu od svih podela jer „onde kuda smo pošli samo možemo da stignemo ako smo zajedno“.

Profesorka Ljiljana Tomović s Biloškog fakulteta je rekla da je prošle godine prošla 5.000 kilometara po Srbiji proučavajući životinje kojima se bavi i da je situacija gora nego što je mislila – svuda je đubre.

„U biologiji postoji princip da se životinje suočene s opasnošću bore ili beže. Na nama je da odlučimo šta ćemo da radimo“, navela je.

Kako je podsetila ekološki pokreti načinili su Ekološki ustav u kome su definisani zadaci, problemi i koraci i „na nama je da to sprovedemo i ne dozvolimo ni ovoj ni budućim vastima da odstupi od principa jer mi nemamo gde da bežimo“.

Zoran Kostić Cane, Ekološki ustanak,10. april 2021 Foto: Srđan Ilić

Građanima su se obratili i Desko Stojanov iz Rakite, Zoran Kostić Cane, frontmen grupe Partibrejkers, Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta, predstavnici ekoloških pokreta iz BiH...

Među transparentima bili su "Dali smo vam penzije, vazduh i reke vam ne damo", "Stop MHE -  reke su život", ”Temerin - prestonica ekološke zapuštenosti", "Pravo na vodu", "Mladi odlaze jer ne mogu da dišu", "Ne borim se za vlast, nego za sve nas", “Reke štedi, voda vredi", "Studenti čuvaju reke Srbije", …

Zahtevi organizatora „Ekološkog ustanka“

1. Poštovanje Ustava i postojećih zakona,

2. Usklađivanje propisa sa najvišim standardima životne sredine

3. Učešće građanki i građana u pitanjima zdrave životne sredine

4. Informisanje i obrazovanje o zaštiti životne sredine na svim nivoima

5. Zaštita prirode,

6. Zaštita svih šuma, zaustavljanje seče u zaštićenim opodručjima i pošumljavanje

7. Obustava gradnji i revizija štetnih projekata MHE

8. Očuvanje vodnih dobara

9. Zdrave urbane sredine

10. Odgovorno upravljanje otpadom

11. Da dišemo čist vazduh

12. Dobru energiju za sve

13. Sveobuhvatni održivi razvoj


Učesnici skupa krenuli su u protestnu šetnju, a do Vlade Srbije, predstavništva kompanije Rio Titno, i do Radio-televizije Srbije. 

Ispred RTS demonstranti su zatražili održavanje debate uživo na kojoj bi uz ekološke aktiviste učestvovali i ministri Zorana Mihajlović, Irena Vujović, Tomislav Momiović, direktori Zavoda za zaštitu prirode, Srbijavoda, Agencije za zaštitu životne sredine…

Ekološki ustanak ispred Skupštine Srbije, 10. april 2021. Foto: Srđan Ilić

"Odbranimo reke Stare planine" kao organizatori "Ekološkog ustanka" zahtevaju uklanjanje svih malih hidroelektrana (MHE) u Srbiji, poštovanje Ustava i Zakona o zaštiti prirode, kao i "pravednu ekologiju, bez masovnog trovanja stanovništva", najavio je Aleksandar Jovanović iz Pokreta Odbranimo reke Stare planine..

Iako je najavljeno je da će građani biti u grupama od četvoro ili petoro, a razmak između grupa biće tri metra, mnogi od učesnika protesta nisu nosili maske. Organizatori nisu apelovali na učesnike da se pridržavaju propisanih mera, a to nije učnio čak ni Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije koji je bio jedan od govornika na skupu.

Ekološki ustanak ispred Skupštine Srbije, 10. april 2021. Foto: Srđan Ilić

Na protestu su, kako predstavljeni  zahtevi koje je osmislilo više od 45 ekoloških organizacija.

Pokret "Odbranimo reke Stare planine" na ovom protestu podržava više od 70 organizacija iz zemlje i regiona.

Aktivista Pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je ranije da "ustanak" traje već godinu dana, kada je krenuo sa Stare planine gde su uspeli da "odbrane reke" od MHE.

Ekološki ustanak ispred Skupštine Srbije, 10. april 2021. Foto: Srđan Ilić

"Naš osnovni cilj je brisanje svih MHE sa čitave teritorije Republike Srbije, čak i rušenje postojećih. Kada Nemac izgradi MHE reka nastavi da teče, ovi naši kada grade – reke nema, reka ide u cev, nestane sav živi svet", istakao je Jovanović.

Izvor: Insajder