Elektori formalno izabrali Bajdena za predsednika SAD

Izabrani članovi elektorskog koledža u SAD formalno su u ponedeljak izabrali Džozefa Bajdena za novog američkog predsednika.

Džo Bajden Foto: AP Photo/Paul Sancya/Betaphoto

Glasovi elektora će biti prebrojani i objavljeni 6. januara.

Džozef Bajden je, posle odluke članova elektorskog koledža, poručio da je "pobedila demokratija" i da je vreme "za novu stranicu".

On je rekao da je američka demokratila bila stavljena na probu i da je bila ugrožena, ali da se "pokazala otpornom, istinitom i snažnom".

"Narod je glasao. Održana je vera u naše institucije. Integritet naših izbora ostao je nenarušen. Sada je vreme da okrenemo stranicu. Da se ujedinimo", rekao je Bajden u Delaveru.

Na predsedničkim izborima 3. novembra, glasači se nisu opredeljivali direktno za republikanca Donalda Trampa (74) ili demokratu Džozefa Bajdena (78), već su birali 538 elektora.

Vodeći američki mediji su 7. novembra proglasili Bajdena pobednikom. Prema projekcijama medija, Bajden je "osvojio" 306, a Tramp 232 elektora.

Tramp i dalje neosnovano tvrdi da je on pobednik izbora. U nedelju je kritikovao ministarstvo pravde i saveznu policiju da mu nisu pomogli u borbi da dokaže postojanje izborne prevare.

Kasno sinoć na Tviteru Tramp je saopštio da je američki ministar pravde Bil Bar, koji je rekao da nije konstatovao "izbornu prevaru" dovoljno veliku da bi se poništila pobeda Džozefa Bajdena, najavio ostavku.

"Bil će otići neposredno pred Božić da praznike provede sa porodicom, zamenik ministra pravde Džef Rouzen, neverovatna osoba, privremeno će obavljati dužnost ministra", tvitovao je odlazeći predsednik.

Federalni i sudovi saveznih država odbacili više od 50 tužbi Trampovog tima na regularnost izbora, pred sudovima širom SAD.

Tužbu države Teksas protiv Pensilvanije, Mičigena, Džordžije i Viskonsina, kojom se osporavaju rezultati u te četiri države, odbacio je i Vrhovni sud SAD.

Izvor: Beta, Insajder