EMA: Nema indikacija da su neželjene reakcije uzrokovane AstraZenekinom vakcinom

Generalna direktorka EMA Emer Kuk je danas rekla da nema indikacija da je stvaranje opasnih krvnih ugrušaka kod nekih osoba koje su primile vakcinu protiv korona virusa kompanije AstraZeneka uzrokovano vakcinacijom.

Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP

Kuk je navela da je Evropska agencija za lekove (EMA) "čvrsto uverena" da su prednosti AstraZenekine vakcine veće od rizika, ali da je ispitivanje u toku.

EMA će u četvrtak izdati preporuku koja se tiče bezbednosti vakcine Astrazeneka.

Više evropskih zemalja suspendovalo je korišćenje te vakcine iako britansko-švedska kompanija AstraZeneka i regulatorne agencije tvrde da nema dokaza da su neželjene posledice posledica vakcinacije. Pojedine države, poput Nemačke i Francuske, upootrebu ovih vakcina su obustavile iz predostrožnosti.

Vakcinaciju Astrazenekom juče je privremeno zaustavila i Slovenija. Uprkos tome, mišljenje slovenačke medicinske struke da je ta vakcina bezbedna je nepromenjeno, istakla je danas na konferenciji za novinare infektološkinja Bojana Beović, članica vladinog stručnog tima za kovid19.

Farmaceutska kompanija AstraZeneka, koja je vakcinu razvila u saradnji sa univerzitetom Oksford, ukazala je na bezbednost svog proizvoda.

"Bezbednost vakcine je u velikoj meri ispitivana tokom kliničkih proba faze tri i podaci potvrđuju da se vakcina uopšte uzev dobro toleriše", rekao je za Frans pres portparol grupe.

Britanska vlada je takođe ocenila da je vakcina "bezbedna" i "efikasna" i istakla da će ona nastaviti da se koristi u Britaniji. U Britaniji je već vakcinisano više od 22 miliona ljudi prvom dozom.

Izvor: Beta, Insajder