Epidemiolozi Kriznog štaba: Kineski stručnjaci ocenili da nam je polazna osnova dobra

Na sastanku sa krizim štabom za suzbijanje širenja koronavirusa na čijem čelu je premijerka Ana Brnabić, kineski medicinski stručnjaci su na osnovu trenutne situacije i preduzetih mera ocenili da je polazna osnova Srbije dobra.  

Konferencija za novinare u Vladi Srbije povodom koronavirusa, Predrag Kon, Darija Kisić Tepavčević

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da su kineske kolege od jutros bile aktivne, da su posetili Batut i da su se upoznali sa kompletnim pregledom epidemiološke situacije i kako funkcioniše zdravstveni sistem.

Kineski tim stručnjaka na sastanku kriznog štaba: Ključne i najefektivnije mere su izolacija i samoizolacija

Tim kineskih stručnjaka koji su sinoć doputovali u Srbiju kako bi preneli svoja iskustva u borbi sa virusom COVID-19 prisustvovali su danas zasedanju kriznog štaba, a sreli su se i sa predsednicom Vlade.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, na sastanku je istaknuto da su mere izolacije i samoizolacije ključne i najefektivnije sredstvo u borbi sa širenjem zaraze.

Kako se dodaje, dogovoreno je da će kineski stručnjaci našim epidemiolozima pomagati u praćenju stanja i donošenju novih mera kako bi se građani Srbije u najvećoj mogućoj meri zaštitili od zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19 .

Podsetimo, medicinski stručnjaka doputovao je sinoć iz Šangaja specijalnim letom zajedno sa medicinskom opremom.

"Kada su videli pregled naše situacije i da u većini naših slučajeva, u čak 98 odsto, može da se utvrditi ko se od koga zarazio, da imamo taj put infekcije - za to smo dobili dobre komentare. To govori da je širenje infekcije pod kontrolom i da ukoliko se ponašamo savesno biće dobro", rekla je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da su u timu epidemiolog, pulmolog, specijalista urgentne medicine i još nekoliko lekara sa velikim iskustvom u borbi protiv koronavirusa.

"Saslušali su nas šta smo sve preduzeli, planiran je obilazak Infekztivne kilnike, i gde se planira lečenje dalje, kao i primena najefikasnijih mera", kaže Kon.

Kineski stručnjaci koji će u Srbiji boraviti narednih sedam do 14 dana, podržali su oštre mere prevencije koje je sprovela vlada.

" Struka je morala da podrži ovakve stroge mere Vlade jer se videlo da Srbija ima dosta veliki import slučajeva iz inostranstva", rekao je Kon.

Kako je dodao, rezulatati će se tek videti.

„Nažalost danas smo izgubili jedan život, svaki dan kada ne izgubimo život to je jedna pobeda“ , rekao je Kon.

Direktorka Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je ponovila da virus jedino može da opstane u ljudskom organizmu.

„Mi mu pružamo sredinu za razmnožavanje. Ideja je da se tu ciklus zaustavi. Sada imamo oko 2000 rezervuara zaraze, da ne sprovodimo striktne mere, mi bi smo sada već na dnevnom nivou imali na stotine obolelih. Vidimo da broj nije takav i želimo da bude znatno manji“ , rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je broj obolelih veći od zvaničnog broja koji je potvrđen testovima. Na jednog zaraženog koronavirusom, kako kaže treba računati da je to pet do 10 puta više.

Ona je rekla da će od sutra konferencije za novinare i obraćanje javnosti biti samo u jednom terminu, u 15 časova.

" Nije se promenila situacija, osim što hoćemo da budemo efikasniji i operativniji. Taj nalaz u 15sati će obuhvatiti sve od 15 časova prethodnog dana do 15 sati sledećeg", objasnila je direktorka Batuta.

Izvor: Insajder