Er Sbija isplatila kredit fondu EA partners, sledećeg juna treba da isplati još jedan

Er Srbija je izmirila sve svoje preostale obaveze prema EA Partners u iznosu od 57,62 miliona dolara po osnovu dugoročnog kredita koji je uzet 2015. godine, a koji je dospeo 28. septembra, saopšteno je danas iz ove kompanije. Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da je odlična vest što je srpska nacionalna avio-kompanija uspela samostalno da izmiri sve svoje obaveze.

Air Serbia, Srđan Ilić

Srpskom avio-prevozniku, čiji su suvlasnici Vlada Srbije sa 51 odsto i Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa 49 odsto, u septembru je stigao na naplatu kredit podignut od fonda EA partners, a istom kreditoru u junu sledeće godine treba isplatiti još jedan zajam od 63 miliona dolara.

Etihad ervejs odbio je u avgustu da umanji i odloži otplatu kredita srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji, u kojoj je manjinski vlasnik, po zahtevu koji je ER Srbija bila podnela.

U saopštenju koje je Er Srbija danas prosledila medijima se navodi da je srpska nacionalna avio-kompanija "sredstva za isplatu preuzetih obaveza obezbedila samostalno", zahvaljujući odgovornom poslovanju pre pandemije koronavirusa, kao i opsežnim merama štednje i racionalizacije poslovanja u uslovima krize izazvane pandemijom koronavirusa.

"Bez obzira na te okolnosti i činjenicu da od sredine marta do druge polovine maja nije mogla da obavlja komercijalne putničke letove, kompanija do današnjeg dana nastavlja da redovno izmiruje sve svoje obaveze prema kreditorima i dobavljačima u zemlji i inostranstvu. S druge strane, činjenica je da je situacija i dalje vrlo složena i da se avio-saobraćaj u Evropi i svetu obnavlja mnogo sporije nego što se očekivalo. Zato će Er Srbija nastaviti aktivne razgovore sa svojim strateškim partnerima, uključujući kreditore i strateške dobavljače, u dobroj veri da se kroz pregovore može doći do rešenja prihvatljivih za sve", navodi Er Srbija.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je da je odlična vest što je srpska nacionalna avio-kompanija, uprkos teškom stanju u kome je avio–saobraćaj,  uspela samostalno da izmiri sve svoje preostale obaveze prema kreditoru.

To znači, kako je rekao Mali, "da se tom kompanijom upravlja odgovorno i na pravi način, baš kao što mi sa druge strane upravljamo i državnim finansijama".

On je dodao da je za jednu državu od izuzetnog značaja da ima svoju nacionalnu avio-kompaniju, što se najbolje vidi po izdašnoj pomoći koju su sve najmoćnije države sveta izdvajale kako bi spasile svoje kompanije.

"Čak je i Evropska unija značajno relaksirala svoja pravila koja se odnose na državnu pomoć prema avio-kompanijama, a kako bi sanirala posledice ekonomske krize i sačuvala kompanije. Srbija će uvek stajati uz svoju nacionalnu avio-kompaniju, a ukoliko bude bilo potrebe, pružićemo joj neophodnu pomoć. Ipak, drago mi je što su obaveze po osnovu ovog kredita uspeli da izmire samostalno", rekao je Mali.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da nikakva pomoć nije dodeljena Er Srbiji, ali da "nema sumnje da će država pomoći".

Mihajlović je prethodno u maju mesecu rekla da se razmatraju načini na koje bi država mogla da pomogne domaćem avio-prevozniku zbog gubitaka nastalih kao posledica pandemije koronavirusa, nakon što je EU iz istog razloga ukinula zabranu državne pomoći aviokompanijama.

Zvaničnici su u prethodnom periodu u više navrata najavljivali pomoć Er Srbiji, a Mihajlović je 1. maja najavila i mogućnost da država otkupi deo deonica Er Srbije od Etihada.

Pomoć Er Srbiji najavio je i predsednik Aleksandar Vučić prilikom ispraćaja prvih aviona ove kompanije koji su nosili pomoć Srbije u Italiju krajem aprila.

U Er Srbiji 51 odsto je vlasnik država, a 49 odsto kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema okvirnom ugovoru o transakciji koji je sa Etihadom potpisan u avgustu 2013. godine, država Srbija se obavezala da bespovratno ulaže u kompaniju Er Srbija naredne tri godine, odnosno samo do kraja 2016. Uprkos tome, finansiranje je nastavljeno u različitim oblicima i narednih godina i to po različitim osnovama.

Tako je 2017. država Er Srbiji uplatila sredstva na ime podrške razvoja saobraćajne mreže a u “cilju podsticaja i razvoja turizma i opšte povezanosti Srbije, u skladu sa Strategijom razvoja turizma”.

Međutim Er Srbija je bila na spisku firmi kojima su i 2017. i 2018. pa i 2019. namenjena sredstva iz budžeta. Odgovarajući ranije na pitanja Insajdera  zašto je to tako, ministar finansija Siniša Mali izričito je naveo da se radi o vraćanju starih dugova Jat Ervejza koje je država preuzela na sebe.

I premijerka Srbije Ana Brnabić je tvrdila da država Srbija nije dala nijedan dinar kao subvenciju Er Srbiji već se davanja isključivo odnose na otplatu starog duga JAT-a.

Podsetimo, kako je objavljeno u serijalu Insajdera, dok je država ulagala u ER Srbiju kroz donacije, Er Srbija je tokom godina  Etihadu koji u zajedničkoj kompaniji ima vlasništvo od 49 odsto, plaćala razne usluge i robu. Od Etihada su iznajmljivani avioni, u njihovim centrima su trenirani piloti, kupovana je uniforma i plaćane usluge. Prema podacima iz finansijskih izveštaja za robu i usluge Er Srbija plaćala je Etihadu u proseku oko 10 miliona evra godišnje.

Izvor: Beta, Insajder