Er Srbija: Ostajemo partneri s Etihadom

Kompanija Etihad ostaje u Er Srbiji, u kojoj ima 49 odsto vlasništva, a država Srbija 51 odsto, navodi se u zajedničkom saopšenju Er Srbije i Etihada. U saopštenju nema nikakvih detalja o tome kada je doneta odluka, ali je ono objavljeno samo dan nakon što je istekao rok da se Etihad izjasni o tome da li će obnoviti Ugovor o uslugama podrške Etihadovog menadžmenta.

Er Srbija, ilustracija

U saopštenju Er Srbije navodi se i da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila da je zadovoljna zbog odluke o nastavku strateškog partnerstva.

"Pet godina od uspostavljanja partnerstva, Er Srbija stoji čvrsto na nogama. Cilj akcionara bio je da se stvore nove mogućnosti za kompaniju i u tome smo uspeli. Uvereni smo da je pred nama vreme sa još boljim rezultatima. Možemo da budemo izuzetno zadovoljni perspektivom naše nacionalne aviokompanije", piše u saopštenju, bez preciziranja gde je ovo premijerka izjavila. 

Dodaje se i da je odluku o produžetku strateškog partnerstva pozdravio je generalni direktor za strateška partnerstva u Etihad aviejšn grupi Robin Kamark.

"Drago nam je što smo u prethodnom periodu uspeli da pomognemo Er Srbiji da postane ono što je danas. Radujemo se novoj fazi našeg strateškog partnerstva i u svakom trenutku možete da računate da ćemo biti predan i pouzdan partner", naglasio je Kamark.

Aktuelni prelazni generalni direktor Dankan Nejsmit, kao i Deklan Keler, koji obavlja dužnost izvršnog direktora za saobraćaj, ostaće na tim pozicijama do 31. decembra 2018. godine. 

"Članovi Nadzornog odbora Er Srbije iskoristili su priliku da se zahvale Etihad ervejzu na dosadašnjim rezultatima i naglasili da su uvereni da će njihova podrška omogućiti da i u narednom periodu Er Srbija potvrdi reputaciju koju je stekla, a to je da je dobra kompanija sa odlično obučenim osobljem i velikim brojem destinacija zbog kojih i jeste najbolja kompanija u regionu", piše u saopštenju Er Srbije. 

Kako je Insajder ranije pisao, iz odgovora predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić nije se moglo zaključiti da li Srbija ima „plan B“ ukoliko Etihad odluči da izađe iz Er Srbije.

Dok danas i premijerka Srbije i Nejsmit i Keler pozdravljaju odluku o nastavku saradnje Er Srbije i Etihada, i predviđaju odlično dalje poslovanje ovih kompanija, niko od predstavnika države, kao ni kompanija nije pristao na intervju serijal Insajdera o poslovanju Er Srbije.

Država Srbija je, prema istraživanju Insajdera, za sada uložila nekoliko puta više od Etihada u zajedničku kompaniju Air Srbija u kojoj je država vlasnik 51 odsto, a kompanija iz UAE 49 odsto.

Dobar posao za Etihad

Prema istraživanju Insajdera, od trenutka potpisivanja ugovora između JAT-a i Etihada 1. avgusta 2013. godine, pa do trenutka kada je arapska aviokompanija Etihad pozajmicu od 40 miliona dolara pretvorila u vlasništvo od 49 odsto kompanije, prošlo je osam meseci, a u tom periodu sve troškove, uključujući i one za stvaranje novog brenda - Er Srbije, preuzela je država Srbija.

Kako je objavljeno u serijalu „Srpsko-arapska posla“, u tih osam meseci prelaznog perioda, kompanija je u vlasništvu države, ali njome upravlja menadžement Etihada.

Upravo u tom periodu iznajmljeno je pet Erbasovih aviona. Dva aviona, prema istraživanju Insajdera, iznajmljena su upravo od Etihada koji je u tom trenutku i strateški partner zajedničke kompanije. Prema dokumentaciji do koje su novinari Insajdera uspeli da dođu, samo jedan ovaj avion za osam meseci plaćen je 10,4 miliona dolara, odnosno toliko je Er Srbija platila Etihadu. 

Tako se može zaključiti da je Etihad napravio „dobar posao“ u saradnji s Er Srbijom, da je država Srbija napravila niz ustupaka za Etihad, a da je rezultat svega toga da Etihad ne bi imao nikakve posledice kada bi izašao iz kompanije Er Srbija.

Ddetalje o arapskoj investiciji, kao i o tome koliko je Etihad uložio u Er Srbiju, a koliko je uložila država Srbija, pogledajte u Insjaderovom serijalu.