Erdogan u Sarajevu na jedinom predizbornom skupu u Evropi: EU je pala na ispitu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nalazi se u Sarajevu u okviru jednodnevne posete glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Redžep Tajip Erdogan

Radi se o ličnoj, a ne državnoj poseti Erdgogana Sarajevu. Zvaničan povod je prisustvo šestom kongresu unije evropskih turskih demokrata u dvorani Zetra, koji je nezvanično predizborni miting Erdogana pred vanredne parlamentarne i predsedničke izbore 24. juna.

To je ujedno i jedini Erdoganov miting u Evropi pošto su slični zabranjeni u nekoliko zemalja EU, a zbog ovog skupa u Sarajevu su se okupili Turci iz brojnih evropskih zemalja a pre svih iz Nemačke i Austrije. Očekuje se da će se u Sarajevu naći do 15 hiljada Turaka.

Erdogana je na aerodromu dočekao Bakir Izetbegović, a dva državnika su se zatim u uputila u Predsedništvo BiH gde ih nisu čekala preostala dva člana, pošto poseta nije zvanična.
Ipak, tom prilikom pomenuta je Srbija, tačnija izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo za koji je Bakir Izetbegović obećao da će tokom leta biti raspisan tender za izgradnju.

Izetbegović je rekao da su delegacije BiH i Turske razgovarale o najznačanijem projektu, a to je izgradnja autoputa, odnosno prstena koji vodi za Beograd preko Tuzle i Bijeljine i vraća se preko Požege i Višegrada u BiH.

„Pošto nema dovoljno frekvencije saobraćaja preko Goražda tu ćemo ići na jeftiniju varijantu brze ceste. Na leto ćemo ići sa tenderom koji će odrediti potencijalne investitore odnosno graditelje ovog autoputa“, rekao je Izetbegović.

Turski predsednik je rekao kako veruje da će turske kompanije više graditi u projektima infrastrukture u BiH:

"Verujem da će projekat puta Beograd - Sarajevo biri primer uspešnog transportnog projekta", naveo je turski predsednik.

Erdogan je tim prilikom izjavio da će nastaviti da pružaju podršku Bosni i Hercegovini na svim poljima.

"Nemamo nikakvu skrivenu nameru, osim namere prosperiteta."

Posle sastanka njih dvojica su položili i cveće na grob prvog predsednika BiH Alije Izetbegovića, a zatim su se uputili u olimpijsku dvoranu Zetra na miting.

Erdogan je na mitingu poslao jasnu poruku vladama evropskih zemalja da su za razliku od BiH danas pale na ispitu iz demokratije.

On je rekao da u BiH donosi pozdrave 80 miliona građana Turske dodajući da je današnje gostoprimstvo BiH vredno svake pohvale.

Istakao je da je narod BiH ovim potezom i korakom pokazao da prijateljstvo i zajedništvo s narodom Turske i prisetio se sastanka s prvim predsednikom Republike BiH Alije Izetbegovića koji mu je "ostavio jedan zavet".

"Rekao mi je: Erdogane, Vi se pobrinte za ovo područje. Mi BiH nikada nismo smatrali drugim područjem. Uvek ćemo biti uz BiH. Evropski prostor za nas nije ništa novo", rekao je Erdogan.

Korist od ove posete očekuje i član predsedništva BiH Bakir Izetbegović, kome je ovaj događaj takođe prilika za promociju svoje Stranke demokratske akcije pred parlamentarne izbore u oktobru.