EU dala rok od četiri meseca za Statut ZSO, Beograd sumnja u iskrenost Prištine

Evropska unija pozdravila je danas odluku vlasti u Prištini da ponovo aktivira rukovodeću grupu koja će raditi na predlogu Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), dok iz Beograda poručuju da će učestvovati u radu na formiranju ZSO samo na način koji je dogovoren u Briselu.

Evropska unija

"Saopštenje (kosovskog) premijera Ramuša Haradinaja da je dao mandat rukovodećoj grupi za sastavljanje statuta Asocijacije/zajednice opština sa srpskom većinom je veoma dobrodošla", saopštila je portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

Haradinaj i predsednik Kosova Hašim Tači juče su ponovo aktivirali rukovodeću grupu koja će raditi na predlogu Statuta ZSO.

Rok četiri meseca

"Najava premijera Ramuša Haradinaja da da mandat upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu je vrlo dobrodošao. Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od četiri meseca", stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove. 

U saopštenju Brisela se navodi da taj "dugoočekivani korak omogućava da počne sprovođenje sporazuma iz Dijaloga o Asocijaciji/zajednici opština sa srpskom većinom, što je obaveza koju je Kosovo preuzelo u Dijalogu pod pokroviteljstvom EU, u briselskim sporazumima iz aprila 2013. i avgusta 2015".

EU će pozvati glavne pregovarače iz Beograda i Prištine, njihove timove, kao i radnu grupu i tehničke stručnjake na razgovore u Brisel, da se aktivno i u dobroj volji angažuju u izradi Statuta, dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM: Srbi neće pristati na manje od jedinog važećeg sporazuma o ZSO

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas, povodom odluke Prištine da "otkoči proces formiranja Zajednice srpskih opština", da Beograd i Srbi sa Kosova traže sprovođenje postignutih sporazuma i da će učestvovati u radu na formiranju ZSO samo na način koji je dogovoren u Briselu.

"Nećemo u procesu izrade statuta ZSO pristati na selektivnu implementaciju dogovorenog, odnosno jednostrano poništavanje ili menjanje dela ili celine sporazuma od strane prištinskog ustavnog suda ili bilo kog drugog privremenog organa ili institucije", navodi se u saopštenju.

Kancelarija je navela da Beogradu i Srbima ne treba ZSO koja će biti "prazna ljuštura sa nadležnostima nevladine organizacije", već žele da grade "moćnu i snažnu ZSO", sa ovlašćenjima koja su dogovorena u Briselu i koja mogu da zaštite Srbe i omoguće im "staranje o sopstvenoj sudbini".

"Beograd i Srbi sa Kosova i Metohije žele poštovanje i sprovođenje svih postignutih sporazuma o formiranju ZSO i sprovodiće sve aktivnosti predviđene tim sporazumima koje vode njenom osnivanju", navodi se u saopštenju i dodaje da Srbi neće pristati da imaju manje od onoga što im je garantovano "izvornim i jedinim važećim sporazumima o ZSO".

Kancelarija je navela da opravdano sumnja u iskrenost Prištine kada je reč o formiranju ZSO i dodala da je reč o političkom manevru u cilju smanjenja međunarodnog pritiska.

"Još pre 1.812 dana trebalo je početi primenu sporazuma i to ne na rečima, pred neki samit i da bi se zadovoljila međunarodna javnost, nego stvarno i suštinski kako bi se rešili problemi koje građani imaju na terenu", navodi se u saopštenju.

ZSO isključivo u skladu sa dogovorima iz Brisela

Srpska lista je opredeljena da se formiranje Zajednice srpskih opština realizuje isključivo u skladu sa dogovorima iz Brisela, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju Srpske liste, ni pod kojim uslovima i izgovorima neće se pristati da se ZSO uskrate osnovni elementi koji joj garantuju funkcionalnost i izvršna ovlašćenja u određenim oblastima, a na osnovu kojih će se zaštititi i unaprediti život Srba na KiM, i omogućiti njihov ostanak, opstanak, ali i povratak na ovim prostorima.

"Mi ne želimo da upravljamo životima bilo kog naroda na KiM, ali ne želimo i da svoje živote damo na upravljanje drugima. Opšte poznata je činjenica da se dogovori u Briselu odnose na život nas, Srba, i da su iz tih pregovora proizašli i sporazumi o ZSO, kao krovnoj instituciji srpskog naroda, a nikako nekakvoj nevladinoj organizaciji kako je neki u Prištini žele predstaviti", naglašava Srpska lista.

Kako kažu ZSO, onakva kakva je dogovorena u Briselu je nasušna potreba srpskog naroda koja ni na koji način ne ugrožava bilo koga na KiM, ali pruža garancija da će Srbi imati sudbinu u svojim rukama, ali i odgovornost prema svojim građanima.

"Delimo skepsu i pesimizam Vlade Srbije i predsednika Vučića da u Prištini nema stvarne volje za punu primenu sporazuma i osnivanje ovakve ZSO. Ove aktivnosti koje se najavljuju deluju kao pokušaj predstavnika Albanaca da smanje međunarodni pritisak, bez iskrene želje da se konkretno realizuju briselski dogovori", ukazuju u Srpskoj listi.

Pitaju kako neko može od Srba na KiM, posle prošlog ponedeljka, da veruje u iskren odnos i dodaju da su strah, teror, i mržnja koju su doživeli stigli u svaku srpsku sredinu na Kosovu i Metohiji, "kao jasna poruka gde nas pojedini krugovi vide".

Predstavnici Srpske liste su danas, navode, imali značajne sastanke sa najvišim predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove, a jedan od zaključaka je da su za formiranje ZSO merodavni isključivo dogovori postignuti u Briselu, "a ne nekakvi akti koji su namenjeni za unutrašnju upotrebu, te da je jedini nadležan za izradu statuta upravljački tim sastavljen od četiri predstavnika Srba, u skladu sa postignutim sporazumima u Briselu".

Zajednica srpskih opština dogovorena je Briselskim sporazumom iz 2013, ali do danas nije formirana, niti je poznato koja bi trebalo da budu njena ovlašćenja.

Predstavnici Srpske liste su nakon sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izašli iz Vlade Kosova, nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici. Predstavnici Srpske liste i srpskih opština s Kosova najavili su da će, ukoliko Priština ne formira ZSO do 20. aprila, to učiniti samostalno.

Kosovski ministar infrastrukture Kosova Palj Ljekaj upozorio je da bi članovi Srpske liste mogli biti uhapšeni ako jednostrano budu osnovali ZSO.

Kosovska vlada juče je saopštila da su premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači su ponovo aktivirali rukovodeću grupu koja će raditi na predlogu Statuta Zajednice srpskih opština.

Izvor: Beta, Insajder